CENTRE DE DOCUMENTACIÓ I MUSEU TÈXTIL         Salmerón 25, 08222 Terrassa Tel. 937315202|info@cdmt.cat

Biblioteca

/Biblioteca

Coneix la biblioteca

La biblioteca del CDMT està especialitzada en tèxtil i moda. El seu fons documental contempla els diferents apartats dins d’aquest àmbit temàtic: processos de la indústria tèxtil,  història del teixit, disseny tèxtil, fibres, art tèxtil, història de la indumentària, tall i confecció, disseny de moda, accessoris, i conservació i restauració del patrimoni tèxtil, entre d’altres.

La seva funció és la d’apropar la cultura tèxtil al públic i donar resposta a les necessitats d’informació tant del propi personal del centre com dels usuaris externs. L’accés a la biblioteca és lliure i gratuït (cal demanar cita prèvia).

NOVETATS

Cada mes la biblioteca informa dels darrers llibres i revistes que s’hi incorporen al fons i els exposa. Si vols estar al dia de les novetats bibliogràfiques i notícies del museu, subscriu-te al nostre newsletter.

Novetats bibliogràfiques. Novembre 2017

Novetats que han arribat durant el mes de novembre a la biblioteca del CDMT: LLIBRES Casaquins, caracos, corsets, corps Sense sumari Manuel Pertegaz Sumari [...]

Veure’n més

DESTAQUEM

Publicacions femenines de labors i modes

Les primeres revistes femenines de moda anaven dirigides a un tipus de dona que tot i ser una dona de casa seva, tenia interès per l’actualitat, per les novetats, entre elles les tendències en teixits [...]

Veure’n més

Informació pràctica

Horaris (amb cita prèvia):
de dilluns a divendres, de 9:30h a 14h,
i també dijous de 16 a 19h
Adreça:
C/ Salmerón, 25
08222 Terrassa

Contacte

Per a qualsevol consulta o suggeriment ompliu el formulari.

Cerca al catàleg

CLUB DE LECTURA

club de lectura

Fons documental

Col·lecció
La biblioteca compta amb més de 10.000 documents publicats entre els segles XIV i XXI: fons modern (a partir de 1900); fons antic (segles XIV-XIX); audiovisuals (vídeos, dvd, cd) i revistes.

L’ hemeroteca reuneix més de 500 títols de publicacions periòdiques, dels quals més de 30 títols són vigents. Els articles de la revista Datatèxtil poden consultar-se a text complert des del repositori cooperatiu RACO, Revistes Catalanes amb Accés Obert.

A més, la biblioteca disposa de catàleg local en línia, i també forma part del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).

El fons antic està inclòs al Catàleg Col·lectiu de Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC) i una part d’aquest fons és accessible a text complert a través de la Memòria Digital de Catalunya, projecte en el qual hi participem. A través de la MDC també podeu consultar tot el fons bibliogràfic del s. XIX.

Fons documental a destacar
Col·lecció Viñas (1957), citada als documents com “excepcional”, consta d’aproximadament 1.140 llibres des del segle XIV al XIX.

Col·lecció Tolosa (1983), consta de llibres, revistes i col·leccions d’àlbums de models i modes de finals del segle passat.

Biblioteca técnico-tèxtil (2001), des dels anys 1950 al 1990, amb un total de 318 llibres i 4.800 exemplars de revistes nacionals i extrangeres, de temes relacionats amb l’indústria i l’enginyeria tèxtil

Organització del fons
Les grans àrees temàtiques d’organització del fons documental són:

Restauració i conservació de teixits: tallers de restauració nacionals i internacionals.
Moda i indumentària: història, evolució per èpoques, tipologies d’indumentària, sociologia de la moda, museus, dissenyadors, accessoris.
Indústria tèxtil: empreses del sector, història de la indústria tèxtil, processos tèxtils, maquinària, disseny tèxtil, història dels teixits, fibres, estampats, tints i colorants.
Art tèxtil: tapissos, catifes, brodats, puntes, artistes tèxtils, exposicions d’art tèxtil.
Referència: diccionaris, vocabularis i enciclopèdies especialitzats i generals, en diferents idiomes.
Hemeroteca: butlletins, anuaris i revistes, de moda, tècnica tèxtil, història i d’orientació.
Audiovisuals: vídeos, dvd i cd sobre teixits i fibres, moda i processos tèxtils.

Serveis

Consulta a sala del fons documental
Tot el fons documental és de consulta a sala. La biblioteca disposa de lector de cd/dvd/vídeo per a la consulta del material audiovisual. La consulta del material fotogràfic és assistida per tècnics del Centre, amb opció a accés als originals, prèvia sol·licitud. La consulta del fons antic i altre material que no es trobi a biblioteca requereix sol·licitud prèvia.

Informació bibliogràfica
L’usuari pot fer les seves consultes de manera presencial i/o a distància (per telèfon, correu electrònic, o a través del formulari). La biblioteca li donarà una resposta el més aviat possible.

Catàleg en línia
La biblioteca compta amb el seu propi catàleg local en línia on trobareu tot el fons documental excepte l’audiovisual i les revistes no vigents. També ens podeu trobar al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). Al Catàleg Col·lectiu de Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC) hi trobareu catalogat el fons del s. XIX.

Préstec Interbibliotecari
La biblioteca està adherida al servei de Préstec Interbibliotecari entre les institucions del CCUC; aquest servei es regeix per la normativa de préstec de la biblioteca. [+info]

 

Reproducció de documents
La biblioteca disposa de fotocopiadora en b/n. Els usuaris tenen també l’opció de portar la seva càmara i fotografiar els documents, sol·licitant sempre autorització al personal i sempre i quan les fotografies realitzades siguin utilitzades per a la finalitat d’estudi i recerca. Els usuaris podran sol·licitar còpies de documents i rebre-les via correu electrònic o correu postal. En aquest darrer cas les despeses d’enviament aniran a càrrec del sol·licitant.

Preus i normativa de reproducció de documents
Preus de les fotocòpies, impressions en paper i còpies digitals
0,15€ per pàgina Din A4
0,29€ a doble cara Din A4
0,29€ per pàgina Din A3Normativa:
No es podran fotocopiar els següents documents:
Obres de més de 100 anys
Llibres de gran format
Llibres en mal estat o amb risc de deteriorar-se
Qualsevol tipus de document no autoritzat pel personal de la biblioteca
La biblioteca del Centre de Documentació i Museu Tèxtil no es responsabilitza de l’ús que pugui fer-se de les reproduccions, en contra dels drets d’autor protegits per la Llei de Propietat Intel·lectual.

 

Internet i Wi-fi
La biblioteca compta amb connexió inalàmbrica i també disposa d’un ordinador de consulta amb connexió a internet.

Intercanvi de publicacions amb altres centres
La biblioteca estableix intercanvi de publicacions amb els centres que ho sol·licitin, sempre que la temàtica de les publicacions en intercanvi s’adeqüin al fons documental. Si voleu establir intercanvi de publicacions, poseu-vos en contacte mitjançant el següent formulari.
Llistat de duplicats disponibles per intercanvi.