Imatge vestits Fira Modernista.

La vinculació del Museu Tèxtil amb la Fira Modernista de Terrassa té una llarga trajectòria: com a plataforma pedagògica i divulgativa amb vocació també d’impacte local, estem presents en aquest gran esdeveniment sociocultural i lúdic que té lloc anualment a la nostra ciutat.

No és irrellevant que el fons modernista del Museu Tèxtil sigui molt ampli i divers: està format per col·leccions de teixits, indumentària i complements, peces de roba de la llar, mostraris tèxtils, dissenys, dibuixos originals i posades en carta.

Any rere any, de forma temporal, el museu es vesteix de Modernisme. Algunes exposicions han estat especialment reeixides (“Intimíssims. La moda interior modernista”), d’altres han comptat amb la participació directe del públic (“Inspiracions modernistes”). A l’edició de 2018, la mostra “Brindis modernista” ha sorgit de la col.laboració amb el Museu de Terrassa i s’ha pogut gaudir a l’envidriat de la Casa Alegre de Sagrera.

Formació sobre indumentària i complements modernistes

Quatre mesos abans de la Fira, al Museu Tèxtil obrim el curs “Fes-te un vestit modernista” amb el qual s’adquireixen els aprenentatges per poder confeccionar un conjunt d’indumentària amb rigor històric a partir de les peces originals. La darrera novetat en formació modernista és un curs d’estudi de patrons i confecció modernista que s’ofereix a persones amb un nivell avançat de coneixements. Podeu veure aquí el calendari i el programa de les properes edicions.

De forma complementària als cursos organitzem una xerrada amb visita guiada al fons modernista i tallers monogràfics, entre els quals destaca el de guarniment de barrets.

Activitats al museu durant la Fira Modernista

El diumenge de la Fira Modernista té lloc la ja tradicional passejada que surt de la porta del museu i recorre el carrers del centre de la ciutat. Es tracta d’una activitat oberta a tothom qui vulgui participar-hi i vingui vestit de l’època.

La desfilada modernista és ja un acte destacat de la Fira de Terrassa que s’ha exportat a festes anàlogues de tota Catalunya. Les models de la desfilada són alumnes dels nostres cursos d’indumentària. Exhibeixen elegants conjunts confeccionats amb les seves pròpies mans després de tot un procés intens d’aprenentatge, creació i treball.