Des del 2 de juliol i fins el 29 de setembre, el Museu Tèxtil exposa a la planta baixa una mostra d’indumentària militar dels dos bàndols participants a la Guerra Civil. Aquestes peces formen part d’una exposició, dispersa pel territori, produïda per la Xarxa de Museus Locals, de la Diputació de Barcelona, en commemoració del 80 anys del final de la Guerra Civil. Hi col·laboren 25 museus i centres d’interpretació d’arreu de Catalunya i podeu trobar tota la informació al web: https://www.diba.cat/es/web/1939-abans-i-despres
El Museu Tèxtil exposa els següents conjunts que formen part del seu fons d’indumentària:
Del bàndol republicà, jaqueta i cinturó de l’uniforme de tinent militar facultatiu del Batallón de Obras y Fortificación número 9, on realitzava les tasques de practicant. La jaqueta és de drap de llana, amb botons de fusta i folre de setí de llana. El cinturó és de pell de color negre, amb sivella de metall.
La funció del practicant era la d’atendre als ferits durant la batalla i també les malalties que afectaven les tropes. En el cas d’aquesta jaqueta, el seu propietari va participar als fronts de Castelló, el Segre i Aragó.
Del bàndol alçat, uniforme de caporal de milícies de F.E.T. i de las JONS, format per camisa, pantalons de muntar i sarró, tots de cotó. A la butxaca esquerra de la camisa hi ha brodat a mà un jou amb fletxes i les inicials JONS, símbol del partit polític Falange Española de las JONS. Són elements procedents del poeta romà Virgili; el jou simbolitza les tasques del camp i les fletxes representen la guerra. Tots dos elements també estan vinculats als Reis Catòlics i la unió dels seus dos regnes.
La Falange va ser un partit polític derivat de la fusió, el 15 de febrer de 1934, entre les Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (JONS) d’Onésimo Redondo y Ramiro Ledesma amb la Falange Española (FE) de José Antonio Primo de Rivera. Amb ideologia feixista i nacionalsindicalista va participar durant la Guerra Civil sota les ordres dels militars revoltats.
Aquests uniformes i la resta de peces exposades als diferents centres participants, representen una aportació més a la recuperació de la memòria històrica que assenyala els museus com a dipositaris del llegat que narra els fets de l’abans i el després de 1939.