Per acord de la Junta de Museus de Catalunya, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil és el dipositari de les restes d’indumentària civil més antigues conegudes fins ara a Catalunya, i el responsable de la conservació d’aquests tèxtils arqueològics.

Es tracta de diverses peces (una gonella, una lligadura, una calça, una còfia i un mantell) trobades en un doble enterrament (un home i una dona) en el sarcòfag de la façana nord del campanar de Santa Maria d’Agramunt en ocasió de la seva restauració. Les restes van ser traslladades al CDMT, que en va fer l’anàlisi i el tractament de conservació per encàrrec de la Generalitat de Catalunya i les ha conservat fins ara a les seves instal·lacions.

Les peces s’han pogut instal·lar ara a l’Ajuntament d’Agramunt, a pocs metres del lloc on es van trobar, gràcies a un Conveni signat entre el CDMT i l’Ajuntament d’Agramunt, amb el beneplàcit de la Direcció General d’Arxius i Museus de la Generalitat i la col·laboració de la Diputació de Lleida, que s’ha fet càrrec del cost de la vitrina especialment condicionada per mantenir les constants d’humitat i temperatura requerides per unes peces tan fràgils com espectaculars.