Fa unes setmanes, personal tècnic del Museu Tèxtil va anar a Agramunt per realitzar la supervisió i conservació preventiva de les peces tèxtils funeràries exposades procedents d’un sarcòfag situat a la façana de l’església de la vila. Són diverses peces datades al segle XIV i representen la indumentària civil de la noblesa local més antiga trobada a Catalunya.
Entre finals de 1996 i la primavera de 1997 es van realitzar diverses intervencions per restaurar la façana de l’església de Santa Maria d’Agramunt i dins d’un sarcòfag es van trobar dos cossos: un home i una dona dels que va sorprendre la conservació de les peces d’indumentària, totes de lli. Aquestes peces són:
- Gonella: túnica llarga, cenyida a la cintura que duien antigament homes i dones. En aquest sepulcre la duia la dona.
- Lligadura: formada per un teixit estret que envoltava el cap de la dona.
- Calça: peça que cobria part de les cames, en aquest cas és curta i estava al peu esquerre de la dona.
- Còfia: duta per l’home.
- Mantell: rectangular i format per tres peces de teixit.
El 29 de juliol de 1997 la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura va autoritzar la intervenció d’extracció dels teixits, per part del Servei d’Arqueologia i Paleontologia i l’any 2005 es va encarregar la seva restauració al Museu Tèxtil de Terrassa. Va ser un procés laboriós on es van aplicar diferents intervencions com la humidificació dels teixits, neteja superficial per microaspiració i neteja per immersió així com la consolidació i fixació de les diferents peces sobre suports tridimensionals que visualment tinguessin l’aspecte de com eren originalment.
Posteriorment es va construir una vitrina a mida per exposar el conjunt a Agramunt. Des de llavors el Museu Tèxtil s’encarrega de la seva supervisió. Entre les tasques realitzades hem canviat l’aparell que ens permet conèixer les dades de temperatura i humitat dins de la vitrina, hem fet neteja de les superfícies amb baietes estàtiques i microaspiració i hem comprovat que les peces no pateixen atac biològic, tensions, ni se li han format arrugues degut a la seva exposició en suports tridimensionals.
Agraïm al personal de l’Ajuntament d’Agramunt la seva ajuda i col·laboració i us convidem a visitar aquest patrimoni tan excepcional. Trobareu més informació sobre tot el procés d’extracció i restauració a l’article “Recuperació, estudi i restauració de les restes d’indumentària trobades al sepulcre del peu del campanar de Santa Maria (Agramunt, Urgell)” dins de la revista Tribuna d’Arqueologia. (enllaç)
#cdmt #cdmtextil #museutextilterrassa #Terrassa #diputaciodebarcelona @patcdiba @CulturaDIBA @aj_agramunt @patrimonigencat @cultura_cat @ICAC_cat #arqueologia #textil #indumentaria