Cada any el Museu Tèxtil rep la col·laboració de diversos alumnes en pràctiques, principalment dins de les àrees de restauració i conservació. Enguany, a causa de les mesures per prevenir el contagi de la COVID19, el museu no ha pogut acollir aquests alumnes de forma presencial però, des del departament de conservació, se'ls va oferir la possibilitat de fer la formació de conservació preventiva en línia i dues estudiants de quart curs del grau d’Història de l’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona van acceptar. Es tracta de l’Evelyn Sánchez López i de la Claudia Rodríguez José que han desenvolupat diverses tasques que a continuació us descriuen:

"La nostra feina ha consistit en portar a terme diferents treballs relacionats amb la comunicació i amb l'arxiu digital IMATEX on podem trobar gran part de la col·lecció que hi ha al museu. A més, hem pogut posar en pràctica les coses que hem anat aprenent al llarg del grau, sobretot a les assignatures relacionades amb el patrimoni. També, hem après i ens hem apassionat molt amb la conservació preventiva dins dels museus, ja que aquest és un tema que no coneixíem i ens ha cridat molt l’atenció. La nostra tutora ha estat la conservadora del Museu Tèxtil, Mercè López, que ens ha fet una formació bàsica sobre conservació preventiva i ens ha donat recursos per poder aprofundir en els diversos aspectes d'aquesta feina.

A més, tot i haver desenvolupat les pràctiques en línia, vam tenir l'oportunitat de col·laborar presencialment durant una jornada fent un petit tastet del que seria la feina de conservació dins el museu en el muntatge i desmuntatge d'una exposició. La Claudia va col·laborar en el desembalatge i muntatge de diverses peces d'indumentària i complements modernistes en l'exposició ‘Klimt. L'experiència immersiva’ que es pot visitar a l'espai IDEAL, a Barcelona.

Imatge alumnes de l'UAB fent pràctiques al Museu Tèxtil

La Claudia Rodríguez col·loca el parell de botins femenins Núm. reg. 19973 dins d'una de les vitrines on s'exhibeixen peces del Museu Tèxtil a l'exposició "Klimt. L'experiència immersiva".

L'Evelyn també va poder aplicar els aprenentatges teòrics en el desmuntatge, microaspiració i trasllat de diverses peces d'indumentària i teixits de l'exposició ‘Decòrum. Vestir la casa per a l'ocasió’, que va finalitzar al Museu Tèxtil el passat 9 de maig. Finalment, volíem agrair al museu i a la nostra tutora l’esforç que han fet perquè poguéssim gaudir i aprendre de les nostres pràctiques el màxim possible tot i haver-les desenvolupat en línia".

Imatge alumnes de l'UAB fent pràctiques al Museu Tèxtil

L'Evelyn Sánchez col·labora en el trasllat del vestit Núm. reg. 18369, després d'haver microaspirat la seva superfície, per tornar-lo a guardar a la reserva del museu.

Des del Museu Tèxtil també agraïm molt la comprensió i col·laboració de la Claudia i de l'Evelyn i els hi desitgem molta sort en la seva futura vida professional dins del món dels museus i de la cultura.