Arran de l’exposició “Balenciaga y la pintura española organitzada al Museo Nacional Thyssen-Bornemisza l’any passat, la Sra. Maya Álvarez de Sotomayor ha fet una cessió en comodat, al Museu Tèxtil, de tres vestits de la seva mare, M. Victoria de León, que van formar part de l’esmentada exposició. D’aquesta manera, la col·lecció del Museu Tèxtil incorpora les peces del reconegut internacionalment dissenyador de moda, Cristóbal Balenciaga (1895-1972), un dels creadors més importants que ha tingut l’alta costura espanyola.

Es tracta de dos meravellosos vestits de nit: el blau, de voltants de l’any 1954, fet de tafetà i tul de seda, amb punta. El rosa, treballat en faia de seda, és de cap el 1947. La tercera peça cedida és el vestit de núvia que va lluir M. Victoria de León el 1948, realitzat amb puntes de seda i tul de viscosa.

Imatge vestit de nit de Balenciaga

Imatge vestit de seda de Balenciaga

Imatge vestit de núvia de Balenciaga

De tots tres es va fer el maniquí a mida al taller de restauració del museu i, d’un d’ells, el de nit blau, se’n va fer una sessió de fotografies per a la revista Vogue, en motiu de la presentació de l’exposició a Madrid.

Balenciaga, a qui durant anys s’ha anomenat “arquitecte de la moda” va fer de la seva professió un art, amb una tècnica que buscava sempre la perfecció, jugant amb la volumetria i construcció dels teixits, adaptant-los exquisidament al cos de cada una de les seves clientes, com podem veure en els vestits ara conservats al Museu Tèxtil i que mostrarem en una propera exposició.

Des que va obrir el seu taller, el 1917, es va anar guanyant el prestigi d’una clientela procedent de l’alta aristocràcia i fins i tot reialesa, però també sota l’etiqueta EISA es va permetre vestir a l’alta burgesia.

 Si voleu saber més sobre les peces de Balenciaga conservades al Museu Tèxtil, consulteu IMATEX  (dissenyador: Balenciaga)