Coneix la biblioteca
La biblioteca del Museu Tèxtil està especialitzada en tèxtil i indumentària i reuneix material divers entorn d’aquesta temàtica com són els processos de la indústria tèxtil, la història del teixit, el disseny tèxtil, les fibres, la tintura, l’art tèxtil, la història de la indumentària, tall i confecció, el disseny de moda, els accessoris, i la conservació i restauració del patrimoni tèxtil, entre d’altres.
La seva funció és la d’apropar la cultura tèxtil al públic i donar resposta a les necessitats d’informació tant del propi personal del centre com dels usuaris externs. L’accés a la biblioteca és lliure i gratuït (cal demanar cita prèvia).
NOVETATS
Cada mes la biblioteca informa dels darrers llibres i revistes que s’hi incorporen al fons i els exposa. Si vols estar al dia de les novetats bibliogràfiques i notícies del museu, subscriu-te al nostre newsletter.
En aquest apartat trobareu breus articles o notícies sobre material divers que es conserva a la biblioteca del Museu Tèxtil (revistes, làmines, llibres...) i que, per diferents motius, hem vist necessari destacar i compartir. Principalment aquests documents provenen del fons bibliogràfic més antic del centre però també els documents més recents poden ser interessants a nivell documental, històric o anecdòtic i per tant, pot ser que requereixin cert èmfasi. Ara per ara, podeu trobar els següents articles.
La biblioteca prepara periòdicament unes mostres sota el nom de “Documents singulars” que giren entorn del material procedent del fons documental antic i van lligades amb activitats o exposicions que tenen lloc al museu, de tal manera que puguin complementar-se.
Aquestes mostres permeten també donar a conèixer una tipologia de fons, de caràcter patrimonial i de gran valor històric i documental, que conserva el Museu Tèxtil. El tipus d’enquadernació dels documents (holandesa puntes, originals en pergamí o pell), els formats (des del gran foli a la quartilla o l’octau), l’escriptura (lletra gòtica, humanística cursiva, cortesana…), la tipologia documental (reials ordenances, cartes, inventaris, discursos…) o els gravats (xilografies, litografies, aiguafort) són alguns aspectes que cal destacar d’aquests documents. Són per tant, documents singulars que requereixen una especial atenció i mereixen ser objecte d’exposició.
El fons documental antic de la biblioteca comprèn material del segle XIV al XIX, entre manuscrits i impresos, llibres, revistes i làmines a color. La temàtica d’aquest fons antic gira entorn la tècnica i la història del teixit i de la indumentària així com de les arts decoratives i l’art tèxtil. Hi destaca també la documentació legislativa procedent de la Col·lecció Viñas sobre el comerç de teixits a Catalunya i Espanya i les sancions en matèria d’indumentària.
Un conjunt de documents de gran interès tant per a bibliòfils com per a investigadors i estudiosos del tèxtil i, en definitiva, per a tota persona atreta pel patrimoni documental i tèxtil. Descobreix-los!
Mostres de “Documents singulars” realitzades a la biblioteca.
Fons documental
Col·lecció
La biblioteca compta amb més de 10.000 documents entre monografies, revistes, audiovisuals, documents d’arxiu i literatura grisa. El fons documental antic consta d’impresos i manuscrits datats entre el segle XIV i el XVIII i també reuneix els documents publicats al segle XIX.
L’ hemeroteca reuneix més de 500 títols de publicacions periòdiques, dels quals més de 30 títols són vigents. Els articles de la revista Datatèxtil poden consultar-se a text complert des del repositori cooperatiu RACO, Revistes Catalanes amb Accés Obert.
A més, la biblioteca disposa de catàleg local en línia, i també forma part del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).
El fons antic està inclòs al Catàleg Col·lectiu de Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC) i gran part d'aquest fons es troba digitalitzat i en accés obert a través del repositori Memòria Digital de Catalunya (MDC) on hi participem amb 4 col·leccions en línia.
Fons documental a destacar
Col·lecció Viñas (1957), citada als documents com “excepcional”, consta d’aproximadament 1.140 llibres des del segle XIV al XIX.
Col·lecció Tolosa (1983), consta de llibres, revistes i col·leccions d’àlbums de models i modes de finals del segle XIX.
Biblioteca técnico-tèxtil (2001), des dels anys 1950 al 1990, amb un total de 318 llibres i 4.800 exemplars de revistes nacionals i extrangeres, de temes relacionats amb l’indústria i l’enginyeria tèxtil
Organització del fons
Les grans àrees temàtiques d’organització del fons documental són:
Restauració i conservació de teixits: conservació preventiva, tractaments, processos, manipulació, exposició i emmagatzematge de material tèxtil.
Moda i indumentària: història, evolució per èpoques, tipologies d’indumentària, sociologia de la moda, museus, dissenyadors, accessoris.
Indústria tèxtil: empreses del sector, història de la indústria tèxtil, processos tèxtils, maquinària, disseny tèxtil, història dels teixits, fibres, estampats, tints i colorants.
Art tèxtil: tapissos, catifes, brodats, puntes, artistes tèxtils, exposicions d’art tèxtil.
Referència: diccionaris, vocabularis i enciclopèdies especialitzats i generals, en diferents idiomes.
Hemeroteca: butlletins, anuaris i revistes, de moda, tècnica tèxtil, història i d’orientació.
Audiovisuals: vídeos, dvd i cd sobre teixits i fibres, moda i processos tèxtils.
Serveis
Consulta a sala del fons documental
Tot el fons documental és de consulta a sala. La biblioteca disposa de lector de cd/dvd/vídeo per a la consulta del material audiovisual. La consulta del material fotogràfic és assistida per tècnics del Centre, amb opció a accés als originals, prèvia sol·licitud. La consulta del fons antic i altre material que no es trobi a biblioteca requereix sol·licitud prèvia.
Informació bibliogràfica
L’usuari pot fer les seves consultes de manera presencial i/o a distància (per telèfon, correu electrònic, o a través del formulari). La biblioteca li donarà una resposta el més aviat possible.
Catàleg en línia
La biblioteca compta amb el seu propi catàleg local en línia on trobareu pràcticament tot el fons documental catalogat. També participa al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i al Catàleg Col·lectiu de Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC) amb el fons documental de caràcter patrimonial.
Préstec Interbibliotecari
La biblioteca està adherida al servei de Préstec Interbibliotecari entre les institucions del CCUC; aquest servei es regeix per la normativa de préstec de la biblioteca. [+info]
Reproducció de documents
La biblioteca disposa de fotocopiadora en b/n. Els usuaris tenen també l’opció de portar la seva càmara i fotografiar els documents, sol·licitant sempre autorització al personal i sempre i quan les fotografies realitzades siguin utilitzades per a la finalitat d’estudi i recerca. Els usuaris podran sol·licitar còpies de documents i rebre-les via correu electrònic o correu postal. En aquest darrer cas les despeses d’enviament aniran a càrrec del sol·licitant.
Internet i Wi-fi
La biblioteca compta amb connexió inalàmbrica i també disposa d’un ordinador de consulta amb connexió a internet.
Intercanvi de publicacions amb altres centres
La biblioteca estableix intercanvi de publicacions amb els centres que ho sol·licitin, sempre que la temàtica de les publicacions en intercanvi s’adeqüin al fons documental. Si voleu establir intercanvi de publicacions, poseu-vos en contacte mitjançant el següent formulari.
Llistat de duplicats disponibles per intercanvi.