El Centre de Documentació Jordi Nadal (al mNACTEC) i la biblioteca del Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT) us presentem una nova edició d’Històries al voltant del tèxtil i la moda. Aquesta serà la 2ª guia que editem els dos centres amb una selecció de novel·les, assaigs i biografies de temàtica tèxtil.
Més històries narrades que giren entorn el món dels teixits, la indústria tèxtil, el disseny i la moda, des de punts de vista diferents (realista, crític, autobiogràfic, històric...) i es presenten en quatre blocs clarament diferenciats: Moda, Art tèxtil, Indústria tèxtil, i Biografies.
Com a centres de referència en l’àmbit del patrimoni tèxtil posem a l’abast dels nostres usuaris recursos i materials i vetllem per apropar la cultura tèxtil al públic general i especialitzat.
Esperem que aquesta nova selecció sigui del vostre interès!.
També disponible en format pdf clicant aquí.
HAM, Rosalie. La modista. [Barcelona] : Lumen, 2016. 345 p. (Narrativa Lumen)
Novel·la ambientada als anys 50 que narra la història d’una noia, Tilly, nascuda en una petita localitat d’Austràlia que marxa a Europa per estudiar disseny de moda i es converteix en modista d’alta costura.
La protagonista es veu obligada a tornar al seu poble natal per cuidar de la seva mare i revolucionarà amb els seus models, fins aconseguir que les noies del poble vesteixin elegants. Però un fet tràgic de la infància s’amaga al darrera d’aquesta història. Ningú sospita que amb teles, fil i agulles, Tilly cosirà la seva pròpia venjança. Disponible a:
MARTIN-LUGAND, Agnès. El atelier de los deseos. Barcelona: Debolsillo, 2016. 289 p. (Best seller (Debolsillo) ; 1138/2)
Iris sempre ha tingut un desig: dedicar-se a la costura. Els seus pares frustren la seva gran oportunitat. Després d’anys de letargia en una ciutat gris de províncies i un matrimoni igualment gris, decideix viatjar a París, on és acceptada al prestigiós atelier de Marthe, una llegenda en el món de la moda que veu en ella un gran talent i es converteix en la seva mentora.
Però el tant anhelat somni amenaça en convertir-se en malson quan apareix Gabriel, el protegit de la despòtica Marthe. Disponible a:
PRADAS, Núria. Somnis a mida. Barcelona: Debolsillo, 2003. 303 p. (Best seller ; 441)
Novel·la basada en la història dels magatzems Santa Eulàlia de Barcelona. Any 1917, la Laia Calvet acaba d’entrar com a dependenta als magatzems Santa Eulàlia del Pla de la Boqueria, on de seguida farà amistat amb la filla del director. La seva vida anirà paral·lela a l’evolució de l’empresa, i l’amor sorgirà enmig de col·leccions de moda femenina de creació pròpia de la botiga. La Laia plorarà el desamor mentre la seva carrera va en ascens fins arribar a ser l’encarregada de la botiga, viurà la incertesa i el dolor durant la Guerra Civil i descobrirà nous horitzons coincidint amb l’obertura de la mítica botiga de Passeig de Gràcia. Disponible a:
ROCA, M. Carme. A punt d’estrena. Barcelona: Columna, 2016. 575 p. (Clàssica ; 1072)
A l’Eulàlia Rovira sempre li ha seduït el món de la confecció i les passarel·les, i ha sigut una seguidora fidel de la revista il·lustrada Jorba. Les circumstàncies la duran a treballar de dependenta a Can Jorba i a participar en les desfilades de prêt-à-porter que el magatzem organitza per mostrar els models que s’hi confeccionen.
La novel·la ens parla de la dificultat de conviure, de passions contraposades i del preu a pagar quan es persegueixen els ideals propis. Disponible a:
SANTOS, Care. Habitacions tancades. Barcelona: Planeta, 2016. 537 p. (Ramon Llull ; 122)
Narra la història d'una nissaga benestant de Barcelona, donant veu a quatre generacions de la família amb forts lligams amb el sector tèxtil. La novel·la fa un repàs pels moments històrics destacats del segle XX: es mou entre l’actualitat i la II República, la setmana tràgica, el cop d’estat de Primo de Rivera o la Guerra Civil.
L’argument es basa en la vida de Violeta Lax i en el moment que comença una investigació sobre el passat del seu avi i la seva família, que és quan descobreix coses fosques que posen en dubte la figura del seu avantpassat i tot el que fins aleshores havia pensat d’ell. Disponible a:
SOLANA, Almudena. Las mujeres inglesas destrozan los tacones al andar. Madrid: Suma de Letras, 2016. 575 p. (Clàssica ; 1072)
Louisa és una anglesa filla d’immigrants espanyols, que ha viscut gairebé tota la vida a Anglaterra, es troba desarrelada, la vida familiar l’angoixa i al final li resulta difícil saber si és gallega, espanyola o anglesa. El pes de les dues generacions anteriors i l’herència d’un talent per al disseny de sabates que li arriba del seu avi, un sabater gallec que malvisqué durant els anys durs de la Guerra Civil, la salvaran d’una monòtona i solitària existència en el seu lloc de treball. Disponible a:
SOLEY-BELTRAN, Patrícia. ¡Divinas!: modelos, poder y mentiras. Barcelona: Anagrama, 2015. 262 p. (Argumentos ; 481)
L’autora fa una anàlisi i investigació acadèmica, personal i política, sobre les models a través de la seva pròpia experiència. Aborda temes com la història del cos i de les aparences, la construcció de l’imaginari de la feminitat, la pressió del mercat, l’evolució de la percepció corporal i les malalties estètiques, el consum de masses, la cosificació de les models i la permanència del sistema de la moda. Una crítica a la indústria de la moda que ens fa reflexionar sobre els símbols que representa. Disponible a:
BUSQUETS, Blanca. El jersei. Barcelona: Random House Mondadori, 2012. 221 p. (Debolsillo ; 960)
L’àvia Dolors fa un jersei per a la seva néta, asseguda en un racó de casa de la seva filla. Mentre teixeix observa els moviments dels habitants de la casa. Cada membre de la família, que en aparença és molt normal, guarda, en realitat, secrets inconfessables… El que ningú no sap és que la Dolors, tot i que ha patit una embòlia que l’ha deixat sense parla i sense mobilitat, no és ni sorda ni cega, ni ha perdut un bri de la seva brillant intel·ligència. Disponible a:
CHEVALIER, Tracy. L’última fugida. Barcelona: RBA, 2013. 351 p. (Ales esteses ; 333)
Honor Bright és una jove anglesa quàquera i gran teixidora de cobrellits que al 1850 viatja a Ohio juntament amb la seva germana Grace. Quan arriben al seu destí, Grace mor de febre groga i Honor ha de trobar recursos per adaptar-se a la seva nova vida. Honor aviat aprèn que valors com la compassió i la igualtat no tenen cabuda en aquest lloc, marcat encara per l’esclavitud. Novel·la de dones fortes, dramàtica, plena d’emoció i impecablement documentada. Disponible a:
DELACOURT, Grégoire. La llista dels meus desitjos. Barcelona: Edicions 62, 2013. 143 p. (El Balancí ; 690)
Novel·la breu però plena de sensibilitat que ens explica la història d’una dona, la Jocelyne, que porta una vida rutinària i senzilla, una vida on diu ser feliç. És propietària d’una merceria i escriu un blog sobre costura, el seu refugi. Un dia la loteria li donarà l’oportunitat de donar un gir a la seva vida i decideix escriure una llista amb tot allò que desitjaria tenir. Aquesta llista de prioritats anirà variant al llarg de la novel·la. Lectura que ens farà reflexionar sobre allò que realment ens dóna la felicitat. Disponible a:
REIMÓNDEZ, María. El club de la calceta. Sevilla: Algaida, 2008. 301 p.
Sis dones molt diferents entre elles assisteixen a classes de mitja, un lloc on conflueixen les seves frustracions però alhora, prenen consciència de la seva situació i de la necessitat de superar-la.
A través d’un espai tan tradicionalment femení com la mitja, María Reimóndez dóna veu a aquestes dones que tot i les seves diferències, aconsegueixen trobar en la unió la força necessària per sobreposar-se a un present que les nega o menysprea. Disponible a:
ROIG, Teresa. La merceria. Barcelona: Columna, 2015. 362 p. (Clàssica ; 1058)
A la Barcelona de principis del segle XX, un pobre idealista salva un ric d’una mort segura. L’amistat que els uneix a partir de llavors li canvia la vida per sempre; a ell i a les futures generacions, ja que gràcies a aquell gest altruista aconsegueix obrir el negoci familiar que sempre havia somiat: una merceria. Però aquesta, a part de ser motiu de felicitat i el principal escenari de la seva vida, també es convertirà en l’origen de tots els seus maldecaps. Disponible a:
CARBONELL, Jordi. Quan cremàvem les fàbriques. Maçanet de la Selva: Gregal, 2013. 225 p.
Es tracta d’una novel·la breu que descriu l'impacte que va causar la industrialització en els ambients populars de Mataró. Amb una gran fluïdesa narrativa, l'autor ens fa conèixer el neguit humà i social que va causar el món industrial. Disponible a:
JULIÀ, Tessa. El cosidor d’errades. Maçanet de la Selva: Gregal, 2014. 196 p.
Explica la història d’un personatge que neix i creix en la Terrassa dels anys grisos, en un entorn familiar i social que marcarà més de l’habitual la seva vida. Les decisions que prendrà d’adult quedaran determinades per aquesta infància de tal manera que haurà de mantenir una lluita interna per demostrar-se a si mateix que és capaç de canviar, de decidir per si mateix, de superar els obstacles, de trencar el determinisme fatalista. Novel·la ambientada en la Terrassa industrial dels anys 60 i 70. Disponible a:
RUIZ, Gemma. Argelagues. Barcelona: Proa, 2016. 348 p. (A tot vent; 656)
Narració que explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Disponible a:
SANLLORENTE, Jaume. La costurera de Dacca. Barcelona: Espasa, 2014. 253 p. i 8 p. de làm.
La veritable història de les dones que fabriquen la nostra roba, partint de la dura experiència d’una dona de Bangladesh, empleada a la indústria de la confecció. Sanllorente realitza un retrat commovedor i rigorós de les condicions de vida en un dels països més pobres del món, amb una força laboral, especialment per part de les dones, sotmesa als designis de les grans corporacions tèxtils internacionals. Ens convida a mobilitzar-nos i prendre una actitud activa per a què tots aportem la nostra part en una solució que és col·lectiva. Disponible a:
VILLATORO, Vicenç. La ciutat del fum. Barcelona: Edicions 62, 2001. 172 p. (El Balancí; 417)
Un dia de 1956, Ramon Cardona torna a la seva ciutat. La ciutat de les fàbriques i de les sirenes, la ciutat de la immigració i de la feina. Hi torna desenganyat i confús. Ell es pensa que només hi torna per cantar, però hi retrobarà el passat: els carrers, les persones, la memòria d'ell mateix. La Bruna també. En un sol dia, la vida d'en Ramon, de la Bruna, de tots aquests personatges, farà un tomb. De sobte, es desenterrarà tot allò que semblava oblidat, la sang, els morts, la força, però també la revolta, el desig i l'amor. Disponible a:
LABRANDERO, Manuel. Viaje al horizonte. Albacete: Uno, 2016. 179 p.
Biografia novel·lada sobre un emigrant d’Almeria a Sabadell, que va ajudar a construir els fonaments de l’empresa Artèxtil, on també va treballar més de trenta anys. Va saber guanyar-se la confiança i l’estima dels propietaris i del nét del fundador.
S’explica la història d’una de les fàbriques més importants que han existit a Sabadell, més coneguda per tots com “Cal Garcia”. Disponible a:
LLEOPART, Amadeu. L’art de brodar: Dolors Graugés i Sayol, anys d'experiència i creativitat. Vic: Emboscall, 2006. 104 p. (Mnemosine; 35).
El llibre explica l’art de brodar com a expressió artística a partir de l’experiència de la Dolors Graugés, brodadora. Amb el temps va donar classes i va obrir una acadèmia per a les seves alumnes. És un reconeixement a les tasques de brodar i ensenyar.
La Fira del Fil a l’Agulla de Tona, dedicada al món dels brodats i les arts tèxtils, va néixer l’any 1998 a partir d’una idea de la Dolors. Disponible a:
OSMA, Guillermo de. Mariano Fortuny: arte, ciencia y diseño. Madrid: Ollero y Ramos, 2012. 300 p.
L’autor presenta la figura d’aquest gran artista multidisciplinari, pintor, gravador, fotògraf, escenògraf, reformador de la il·luminació teatral, dissenyador de llums elèctriques, mobles, vestits i teles, però sobretot inventor. Les seves peces de roba de seda prisada o les seves capes de vellut són considerades pels historiadors, col·leccionistes i museus de tot el món com la manifestació i l’encarnació d’un art en la seva màxima expressió: el vestit com a obra d’art. Disponible a:
URREA, Inmaculada. Coco Chanel: la revolución de un estilo. Barcelona: Ediciones Internacionales Universitarias, cop. 1997. 149 p. (Cita de letras)
Biografia sobre la dissenyadora Coco Chanel. Es tracta del primer llibre de l’autora, i base de la seva tesi doctoral, recull en ell una de les facetes menys conegudes però més generoses de Mademoiselle Chanel: la seva relació amb els artistes i les avantguardes artístiques. Disponible a:
VILARDAGA, Gerard. El Convent del tèxtil: biografies mínimes. Berga : L'Albí, 2009. 63 p. + 1 CD-ROM
La present obra va néixer de la inquietud de conèixer i reconèixer les vides que van habitar l’edifici més emblemàtic d’un poble, el convent, al nucli de Cal Rosal. A partir del relat vital d’una àvia, la pròpia àvia de l’autor, una més de les moltes adolescents que exercí de mà d’obra durant la postguerra, aniran apareixent les biografies protagonistes, dones que van viure sota rols molt divergents un espai comú. Disponible a: