L’obertura de relacions diplomàtiques i comercials amb el Japó, i també la presència d’aquest país a les Exposicions Universals, va significar pels europeus la descoberta d’un món inesperat, la influència del qual va acabar per impregnar gairebé totes les arts; el Japonisme es va estendre per tot Europa cap a finals del s. XIX, coincidint cronològicament amb el Modernisme.

Dins del marc de l’any dual Espanya-Japó (2013/2014), la Fundació La Caixa organitza una gran exposició sobre les relacions artístiques entre Japó i Espanya; la mostra està comissariada per Ricard Bru i es presentarà al Caixafòrum de Barcelona (juny/setembre 2013) i de Madrid (octubre 2013/febrer 2014). Integrarà objectes procedents de museus i col·leccions particulars de diversos països.

fris de cortinatge

El CDMT hi participa amb dues peces: un fris de cortinatge de vellut amb decoració floral aplicada i brodada (NR 19460), i una capa de disfressa confeccionada amb seda que inclou una decoració d’iris brodats aplicats (NR 11469). Ambdós objectes estan datats pels voltants de 1900.