El passat mes d’abril el CDMT va signar un conveni amb l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa i l’artista tèxtil Irene Pérez Gil, per portar a terme un projecte de dinamització creativa amb usuaris de la Unitat de Psiquiatria (Subaguts).

Pérez Gil va conduir el taller Collage de records, que es desenvolupà en tres sessions els dies 8, 9 i 11, al CDMT. L’activitat va consistir en la realització d’una sèrie de brodats a partir d’un record personal de cada un dels participants. Finalment, s’elaborà un collage que s’exposà a la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa.

Després de presentar del projecte als usuaris participants, i de realitzar una vista a les instal·lacions del Centre, es portà a terme el taller amb l’explicació de tècniques de brodat amb fil i d’aplicació de feltre; posteriorment els participants van iniciar els brodats individuals. Tant els pacients com els professionals col·laboradors van valorar l’experiència com a molt satisfactòria.

foto del taller

Aquesta proposta ha permès als usuaris de la Unitat de Psiquiatria treballar les relacions interpersonals i compartir experiències; per a ells ha suposat un estímul creatiu i els ha portat a explorar nous interessos i millorar l’autoestima. Mitjançant aquesta experiència han pogut conèixer de prop un servei comunitari: el CDMT.

L’artista Irene Pérez Gil, que ha dissenyat i conduit el taller, treballa en obres que exploren conceptes d’espai i lloc, percepció, identitat cultural, llenguatge i memòria; amb mitjans com ara el paper, els materials tèxtils i les instal·lacions. Per a ella ser artista visual no es limita a la creació d’objectes estètics. El seu procés creatiu parteix de la seva vivència, però ella el transforma en experiència col·lectiva a partir de la interacció directa amb un públic que participa activament en la construcció de l’obra mitjançant la seva pròpia acció, no dirigida, sinó inesperada i al mateix temps enriquidora. Pérez Gil, ha valorat aquesta l’activitat creativament, ja que ha suposat un intercanvi de vivències entre ella i els pacients de la Unitat de Subaguts.

treball dels participants

Amb propostes com aquesta el Centre de Documentació i Museu Tèxtil vol fomentar l’accés i el coneixement del patrimoni a través d’activitats lúdiques i didàctiques dirigides a un públic molt divers. La col·laboració amb l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, mitjançant aquest projecte, respon a la voluntat de difondre la cultura tèxtil i convertir-la en quelcom proper i útil per la ciutadania.