En els darrers mesos, Mercè López, documentalista/conservadora i col·laboradora habitual del CDMT ha dirigit un grup d’estudiants en pràctiques format per Maria Montoro, Júlia Artés, Núria Braut i Athanais Krolik. Totes juntes han treballat en l’inventari, registre, documentació i emmagatzematge de les darreres donacions al CDMT provinents de Casa Sivilla i de Núria Alibés Vilarrubia, de Barcelona.
En total formen més de 10.000 dibuixos per a brodar, fets a mà, dels quals, de moment, se n’han registrat uns 1.500 un cop descartades les peces repetides.
De Casa Sivilla -firma que va inventariar fa uns mesos Laura Casal Valls- han treballat sobre dissenys originals en llapis sobre paper o pintats en gouache, dissenys picats (patrons) i un parell de mostres de teixit brodat. Es tracta de peces sense cap referència cronològica que ha calgut ordenar segons l’estil dels dissenys i la pròpia història de l’empresa. Els motius decoratius produïts a Casa Sivilla eren molt variats i han trobat des de motius infantils a geomètrics passant per figuratius, com per exemple dibuixos d’animals.
De l’empresa Alibés s’han classificat els dissenys originals en llapis i els patrons picats. Les germanes Alibés Vilarrubia (Montserrat, Concepció i Núria) no posaven color als seus dibuixos ja que decidien les combinacions i els tons segons els mostraris de fil disponibles a les merceries. Cal dir que estaven especialitzades en els motius florals, dels quals n’hi ha de totes les mides, formes i combinacions. Aquest negoci familiar, femení i artesà, venia peces en tots els formats: o bé el patró, o el teixit amb el brodat iniciat (i les mostres de fils) o també la peça brodada acabada.
Les dues col·leccions estan perfectament ordenades i documentades i ja descansen a un espai de reserva del CDMT per a la seva conservació. Una part de la col·lecció de Casa Sivilla està inclosa a la base de dades Imatex per a la seva consulta on-line. Properament es farà una selecció de la casa Alibés per a fotografiar i penjar també a internet.
Vegeu aquí un breu vídeo on la Núria Alibés ens explica com treballaven amb tots aquests preciosos materials que ara preservem al CDMT.