Durant el mes de gener i febrer al taller de restauració del  CDMT s’ha dut a terme una intervenció parcial de la bandera de la Unió Catalanista procedent del Museu de Montserrat.

La Unió Catalanista (1891-1904) es va fundar amb l’objectiu d’aglutinar els diferents grups de signe catalanista que defensaven objectius comuns, entre ells la defensa del dret civil català. La seva ensenya, la bandera,  va ser dissenyada per l’artista modernista Alexandre de Riquer, seguint el model de les banderes gremials. Sobre un fons de domàs de seda quadribarrat, s’hi va aplicar una imatge de Sant Jordi, inspirada en el medalló de la façana gòtica de l’ajuntament de Barcelona i convertida a partir d’aleshores en un dels símbols del catalanisme. La seva confecció i el brodat aplicat es van poder dur a terme gràcies a la subscripció popular engegada per la poetessa Agnès Armengol de Badia, que va aconseguir recollir 6.000 pessetes. Les seves mides espectaculars (4,05 x 2,40 m) la converteixen en la més gran de totes les banderes, penons i estendards que representaven associacions, agrupacions corals i tota mena d’entitats, coneguda fins ara  a Catalunya.

El tractament de conservació-restauració ha consistit en la consolidació i fixació de la part superior de la bandera sobre un suport local de cotó de color groc per poder-hi fixar el sistema de subjecció a un suport rígid de les dimensions de la peça. Aquest sistema és un Velcro® que aguanta el pes en vertical de la peça. Queda pendent una futura actuació de restauració de la peça completa.

La intervenció s’ha realitzat per poder exposar la peça a l’exposició Els fonaments del catalanisme polític. Les Bases de Manresa, 125 anys”, eix central de la commemoració dels 125 anys de les Bases. Produïda per la Diputació de Barcelona, la mostra es podrà veure fins a l’1 d’abril al Centre Cultural el Casino de Manresa. A partir del 12 d’abril s’instal·larà a la seu central de la Diputació de Barcelona, a l’edifici de Can Serra a la Rambla Catalunya.