Un dels serveis que el Museu Tèxtil ofereix és el de l’atenció a les consultes que se li adrecen relacionades amb el tèxtil i la indumentària. La nostra experiència i l’ampli contingut del fons de la nostra biblioteca especialitzada ens permet  poder respondre de manera complerta i documentada a la majoria d’elles.

Són preguntes moltes vegades sorprenents fetes per investigadors, estudiants, traductors, editors de concursos televisius, arqueòlegs, conservadors d’altres museus o simplement són preguntes de persones amb alguna curiositat textilera concreta.

Gran part d’aquestes consultes tenen a veure amb qüestions de vocabulari: Com diem en català el que a València els teixidors nomenen com a “restañado”? Què és més correcte, parlar de bòxers o de truncks? A què fa referència un “agrafe-page”?

Imatge detall peça CDMT. Registre 07219

Altres qüestions es relacionen amb aspectes de tipus tècnic: Hi ha treball d’espolinat en seda en els teixits medievals? Quan Maimònides escriu la paraula “brodat” a quins teixits s’està referint? Com es realitza de forma artesanal el blanqueig del lli? Hem trobat uns fragments de teixit en una excavació arqueològica, ens podríeu ajudar a definir-los?

Les peces conservades al museu també susciten moltes preguntes: El Museu conserva  fornitures anteriors a 1730? Teniu “randas de aguja”? Quin valor econòmic té un teixit precolombí? I un tapís jacquard?

En ocasions les consultes són una via d’informació d’anada i tornada, i així nosaltres també adquirim nous coneixements a partir de les demandes que ens fan. Per exemple, hem après que a les campanes del segle XVI-XVII era habitual gravar el dibuix d’un cinturó amb la inscripció “AVE MARIA”, que en els inventaris post mortem mexicans del segle XVI apareixen més de 70 termes relacionats amb teixits de producció europea o que existeix un tipus de mantellina denominada “de casc”.

A Mèxic, a Israel, a França, a Itàlia, València, Alemanya, ... hi ha persones amb desig de fer bé les coses, que cerquen i demanen informació i encara que  no sempre ens és possible donar resposta a totes les qüestions plantejades, sí  que podem dir que sempre és una gran satisfacció poder oferir una pista, una contestació certa, una paraula idònia a la consulta feta i contribuir així, d’aquesta manera, a un millor coneixement de la cultura tèxtil.