Des de fa tretze anys, el Museu Tèxtil realitza amb èxit el curs “Fes-te un vestit modernista,” la finalitat del qual és que cada alumna pugui confeccionar-se un conjunt d’indumentària el més fidel possible a la moda de l’època.

Algunes de les nostres usuàries amb bons coneixements de patronatge i costura, i també professionals del disseny de moda i del sector del vestuari escènic, van demanar al museu la realització d’una formació més especialitzada. Per aquest motiu es va proposar un curs que no estigués destinat a la realització de peces d’indumentària, sinó de contingut més teòric i on es poguessin visualitzar detalls concrets de l’interior de les peces.

Així neix, com a novetat d’aquest 2019, el curs “Estudi de patrons i confecció: indumentària modernista” que està impartint ja la conservadora i especialista en història de la moda, Mercè López. La fita principal és conèixer els patrons de l’època i veure, amb detall, la manera com estan confeccionades algunes peces originals conservades al museu.

Seguint aquest plantejament, el curs s’ha estructurat en quatre sessions. Durant la primera s’ha estudiat la roba interior, fonamental per obtenir la silueta característica de l’època i, sovint, la gran oblidada, perquè queda oculta sota el vestit. A la segona sessió es van mostrar els diferents models de faldilla, des de la de forma més arrodonida de 1890, fins a la de línia vertical, de 1910. La tercera sessió ha estat dedicada als cossos i bruses i finalment, a la quarta, veurem les característiques dels patrons i de la confecció dels vestits sencers.

A cadascuna de les sessions s’ha pretès treballar les diverses siluetes dins del modernisme, ensenyar quins teixits eren més utilitzats i, sobretot, mostrar quines característiques defineixen clarament una peça d’aquesta època. A més de veure làmines de moda, fotografies antigues, vestits originals i manuals de patrons, el fons del museu ens ha permès analitzar peces de diferents tipologies, veure els detalls de tall i confecció, la manera com es cordaven i els detalls dels guarniments.

A més de la informació oferta durant les classes, les participants també reben recursos i bibliografia especialitzada, per tal que puguin ampliar els seus coneixements sobre el tema. Ara per ara podem afirmar que el grup està funcionant molt bé i esperem poder oferir aquesta formació en anys successius.