Durant la segona setmana d’abril, els cursos d’indumentària i patronatge modernista que s’havien iniciat, com cada any, de forma presencial a les aules del museu, es van transformar en una formació a distància.

El curs bàsic “Fes-te un vestit modernista” ha continuat de forma virtual i una desena d’alumnes entusiastes, motivades i dirigides per la professora Rosa Rubio han aconseguit treballar en els seus projectes, malgrat el confinament i les incerteses d’aquestes setmanes.

La professora ha proposat dues estratègies per continuar amb la formació. D’una banda, a través d’un grup de WhatsApp, ha anat llençant petites càpsules explicatives d’acord amb els dubtes i interessos de les alumnes. Les explicacions han estat amb textos, amb dibuixos fets especialment sobre cada tema i amb fotografies de models originals. A tall d’exemple, ha ensenyat com muntar un coll alt, com transformar un patró base en una màniga de pernil, com acabar els baixos d’una faldilla modernista o com solucionar el tancament per l’esquena d’aquest tipus de peça. No han faltat sessions dedicades als barrets modernistes, als complements i a l’estilisme general de l’època.

D'altra banda, aquestes mini sessions formatives adreçades a tot el grup d’alumnes, s’han complementat amb tutories individualitzades en les quals el contacte era per privat entre professora i alumna. Així s’han pogut personalitzar les orientacions per a cadascun dels projectes que han avançat a casa, incansablement, les nostres alumnes.

Pel que fa al curs "Estudi de patrons i confecció: indumentària modernista", l'objectiu ha estat conèixer, a través de llibres de patronatge d'època modernista i peces originals, com es confeccionava la indumentària femenina d'entre 1890 i 1914. Enguany, a més de la part teòrica, la professora Mercè López ha inclòs una part pràctica on les alumnes han realitzat a l'aula les transformacions dels patrons per aconseguir diverses tipologies de peces: faldilles, cossos, roba interior i vestits sencers.

Degut a les mesures excepcionals, la darrera sessió del curs, que era purament pràctica, s'ha fet en línia i la professora, Mercè López, ha demanat a les alumnes que desenvolupessin alguns dels projectes vistos a classe i que no havien dut a terme. A continuació veurem alguns exemples:

- Dos projectes a partir d'aquest patró de faldilla original amb volant al baix confeccionats per la Irene Toledano i la Yolanda Salvador:

- Projecte de cos sense costures, a partir de patró original de l'època, fet per la Pepi Jiménez:

- Projecte acabat de tapacotilla a partir de patrons originals de l'època. A més està confeccionat tot a mà per la Yolanda Salvador:

- Projecte de vestit sencer d'entre 1910 i 1914, a partir d'un disseny original creat per l'Àngela Verdugo:

A continuació us mostrem més imatges dels projectes del curs "Fes-te un vestit modernista" d'enguany. Les han compartit amb nosaltres les alumnes Mari Carnero, Fina Navarro, Elisenda Guedea, Mónica Lora, Amparo Sánchez, Shiva Alcázar, María Victoria Escobar, Rosa M. Sánchez,  Maria Carme Valeriano i Andrea Miracle.

Només ens queda donar les gràcies a les docents dels cursos, Rosa Rubio i Mercè López i, sens dubte, l’enhorabona a totes les alumnes per la seva bona feina. Us esperem al Museu Tèxtil molt aviat per seguir gaudint plegats del Modernisme!