tallers i recursos per escoles CDMT

CICLE DE MODA ÈTICA I SOSTENIBLE

L’any 2016 vam iniciar un cicle d’activitats destinades a promoure un tipus de producció i de consum tèxtil més respectuós amb el medi ambient i amb la dignitat dels treballadors tèxtils del món.

Dins d’aquest cicle, oferim actes diversos com projeccions de films, xerrades amb dissenyadors i productors tèxtils o bé amb estudiosos i comunicadors així com presentacions de tot tipus d’iniciatives que treballen en la direcció d’aconseguir una moda més ètica i sostenible.

Al darrer quadrimestre del 2017 iniciem una sèrie de tres tallers de consciència tèxtil amb una voluntat d’oferir eines senzilles i pràctiques que allarguin la vida de la roba que consumim.

Imatge projecte Teixim Comunitat.

COLLAGE DE RECORDS

El Collage de records és un projecte que realitzem des de l’any 2013 i de forma conjunta amb l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l’artista visual Irene Pérez Gil i el Museu Tèxtil. Es dirigeix a pacients ingressats a la Unitat de Subaguts i està inclòs en la programació d’activitats dirigides per la terapeuta ocupacional d’aquest servei Silvia Ramos.

Constitueix una iniciativa de dinamització a través de l’expressió artística que pretén treballar les relacions interpersonals i l’estimulació creativa, mitjançant la realització d’un taller amb materials tèxtils.

Aquest projecte persegueix també una presa de consciència per part dels malalts de les seves capacitats per aprendre i crear, alhora que es dóna a conèixer el Museu Tèxtil com un recurs públic i cultural per a gaudir com a ciutadans i ciutadanes.

L’activitat té una durada de vuit hores i consisteix en què cada participant plasma el record d’una experiència positiva present o passada en un treball individual plàstic elaborat amb materials tèxtils.

Imatge projecte Teixim Comunitat.

SAVIS I SÀVIES DEL TÈXTIL

El Museu Tèxtil inicia l’any 2016 aquest projecte que interrelaciona Museu, gent gran i públic escolar amb la voluntat d’acostar la història de Terrassa i la cultura tèxtil als alumnes de primària, secundària i d’escoles d’adults.

La peculiaritat de l’activitat consisteix en que els avis i àvies de Terrassa -persones voluntàries- expliquen el passat de la nostra ciutat a partir de les seves pròpies experiències de vida. Es tracta de connectar diverses generacions de terrassencs i posar en valor la saviesa de la gent gran, especialment en el camp tèxtil, mentre transmetem a nens i joves una història local viscuda en primera persona.

Qualsevol docent interessat pot contactar amb el Museu Tèxtil per coordinar una sessió amb els savis i sàvies o bé al propi Museu o bé a les aules del centre educatiu.

tallers i recursos per escoles CDMT

TEIXIM COMUNITAT

Durant el primer trimestre de l’any 2019 hem engegat aquest projecte social que parteix d’una demanda concreta de la mediadora del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa. Es planteja a l’Aula didàctica la possibilitat d’acostar el museu a famílies amb nens escolaritzats a centres segregats de la ciutat. És una realitat que es coneix i amb la qual s’està treballant sistemàticament oferint propostes, classes, suport. L’objectiu final és aconseguir que aquestes famílies vegin com a real la possibilitat de participar en opcions d’oci cultural fora dels seus barris i del seu entorn  més proper.

El projecte està dissenyat en tres sessions: a la primera, la coordinadora del servei educatiu del museu i una educadora visiten l’escola, presenten la missió de l’entitat i el programa d’activitats obertes a la ciutadania. La visita es completa amb un taller de teixir amb petits telers de fusta. En una segona part, són les mares participants les que arriben al museu, visiten les exposicions de forma guiada i acaben el seu projecte de teixit creatiu. Finalment, aquelles famílies que ho desitgen s’inscriuen en una de les activitats familiars gratuïtes que el museu ofereix cada primer diumenge de mes.

Al llarg dels tres primers mesos d’aquesta experiència, han participat mares de cinc centres educatius de la ciutat. En total, unes seixanta dones vinculades a les escoles han conegut de prop el Museu Tèxtil i les seves propostes didàctiques i lúdiques. Algunes d’aquestes famílies amb nens i nenes ja han participat en activitats de “Diumenges al museu” i esperem que en siguin moltes més. Si des de la vostra entitat o organització esteu interessats en participar en el projecte, podeu contactar amb l’Aula didàctica per elaborar un calendari.