Per aquest Dia Internacional dels Museus 2020 dedicat a la igualtat, diversitat i inclusió de les persones, des de la biblioteca del Museu Tèxtil us volem mostrar, a partir de llibres i làmines, la diversitat cultural i ètnica a través de la indumentària tradicional de cada poble. La biblioteca compta amb un fons bibliogràfic dedicat als vestits típics de cada regió, documents que ens parlen de com vesteixen o vestien les diferents ètnies o cultures del món, acompanyats d'il·lustracions.

Les obres que us presentem estan totes digitalitzades i en accés obert a la nostra col·lecció Fons bibliogràfic del segle XIX disponible a la Memòria Digital de Catalunya (MDC).

Volem destacar l'obra Le Costume historique : cinq cents planches, trois cents en couleur, or et argent, deux cents en camaieu : types principaux du vêtement et de la parure rapprochés de ceux de l'intérieur de l'habitation dans tous les temps et chez tous les peuples, avec de nombreux détails s i ur le mobilier, les armes, les objects usuels, les moyens de transport, etc. editada sota la direcció d'Auguste Racinet. Es tracta d'un recull de làmines en 6 volums publicats entre 1876 i 1888 que ensenyen com vestien els pobles des de l'Antiguitat clàssica fins a l'època moderna, a més de mostrar joies, pentinats, mobiliari i armes, entre altres objectes. El primer volum conté una descripció general de l'obra amb un índex de làmines i glossari. Els altres volums contenen més de 500 litografies en color, amb tintes d’or i plata, i també en monocrom. (Accés a la MDC)

Una altra publicació digitalitzada a la MDC és l'obra il·lustrada El Globo: costumbres, usos y trajes de todas las naciones, publicada entre 1846 i 1848, i formada per 5 toms enquadernats en el nostre cas, en 3 volums i on cada tom correspon a un continent. El volum 1 conté les descripcions referents a Amèrica, Oceania i Àfrica, el volum 2 les corresponents a Àsia i el volum 3 a Europa.

A més, tots els volums contenen gravats en blanc i negre i làmines a color on es poden veure paisatges, costums i sobretot indumentària pròpia de cada regió. (Accés a la MDC)

La publicació Étrennes geographiques, ou, Costumes des principaux peuples de l'Europe: accompagnés d'un précis historique sur chaque pays, sa description, et celle des mœurs et coutumes de ses habitans, editada a París l'any 1815, mostra en un petit volum de tan sols 13 cm una descripció històrica de diferents regions d'Europa, costums i indumentària. Inclou 32 làmines en color a on es poden apreciar els vestits típics de cada país. (Accés a la MDC)

Finalment, us mostrem l'obra Picturesque representations of the dress and manners of the Turks, publicada a principis del segle XIX (entre 1810 i 1820 aprox.) i dedicada al poble turc. Conté 60 gravats en color de la indumentària pròpia de cada poble durant l'imperi otomà, amb descripcions molt detallades tant dels vestits com del seu estil de vida i costums. (Accés a la MDC)