La biblioteca va crear al 2014 la col·lecció especial Quaderns d'apunts d'escoles tèxtils del Centre de Documentació i Museu Tèxtil. Es tracta d’una sèrie formada per quaderns i llibretes d'apunts, majoritàriament manuscrits, sobre tecnologia del teixit, anàlisi de fibres, teoria de lligaments, química tèxtil, maquinària tèxtil, etc. Molts dels textos inclouen mostres de fibres i teixits, així com dibuixos en color fets pels alumnes. Aquests quaderns d’apunts són obra d’estudiants que van rebre classes en diferents escoles d’arts i oficis o d'enginyeria tèxtil entre 1847 i 1968. Es tracta d’una col·lecció oberta que creix a partir de les donacions fetes pels mateixos alumnes o bé pels seus familiars.

En aquesta nova mostra de “Documents singulars” hem exposat alguns d’aquests quaderns, concretament aquells sobre la teoria de lligaments on es poden veure les diferents combinacions que donen com a resultat un tipus de teixit diferent. La representació dels lligaments es feia sobre paper quadriculat i s’acolorien a mà, podien contenir un o més colors segons les combinacions de la trama i l’ordit. Els dibuixos s’acompanyen d’apunts escrits amb una cal·ligrafia molt acurada. Es tracta d’un treball minuciós sobre paper, i a la vegada artístic que ens dóna com a resultat una mostra molt acolorida, visualment agradable.

Els quaderns seleccionats daten entre 1888 i 1912, i a la majoria els hi manca la informació referent al professorat i escoles on van impartir-se les classes.

  1. Curso metódico de teoría de tejidos, per Don Pedro Vacarisas, professor de Teoria de teixits a l’Escola d’Arts i Oficis de Terrassa. (1888)
  2. Quadern de Teoría de tejidos de l’alumne José Domingo Noguera. (1912)
  3. Paper quadriculat amb diferents combinacions de lligaments, de l’alumne J. Sindreu, dins la carpeta de Teoría de tejidos. Muestras y dibujos. (1899)
  4. Quadern Apuntes de Teoría de tejidos, de l’alumne Emili Rovira Dolader. (Finals del s. XIX-principis del XX)
  5. Quadern Teoría de tejidos, donació de Rafael Sal·lari. (1905)

La mostra es podrà visitar en horari d’obertura de la biblioteca (matins de dilluns a divendres de 9.30 a 14.00h i les tardes de dijous de 16.00 a 19.00h), fins a mitjans d’abril.