La biblioteca del Museu Tèxtil acull una nova mostra de documents singulars que guarda relació amb la darrera novel·la comentada al club de lectura Fil per randa: El abanico de seda, de Lisa See. Ambientada a la Xina de principis del segle XIX, el ventall adquireix un gran protagonisme com a objecte i mitjà de comunicació entre les dones xineses que vivien aïllades a les seves cases i sotmeses a una posició absolutament subordinada als homes. Elles utilitzaven els ventalls i d’altres objectes i teixits, per escriure en ells missatges en el llenguatge secret nu shu i fer-los arribar a d’altres dones en similar situació i poder compartir així els seus pensaments, emocions i sofriment.

Al llarg del temps, els ventalls han adquirit diferents usos -espantar insectes, avivar el foc, ventar-se, enviar missatges, formar part de l’aixovar femení, usar-se en cerimònies religioses, entre d’altres- i alguns d’ells han esdevingut veritables obres d’art per la seva minuciositat i decoració, sobretot els fets al segle XVIII, considerats objectes de luxe.

Els ventalls es composen de diferents parts -el país o paisatge, el barnillatge, les barnilles mestres, la font, la guia, el rivet, la boleta i l’ull- i poden ser plegables o fixes.

En aquesta mostra ens centrem en una selecció de cinc països o paisatges per a ventalls procedents del llegat del col·leccionista Lluís Tolosa Giralt (Barcelona, 1905-1973). La seva col·lecció arriba al museu l’any 1980 i està formada per indumentària però també per llibres, revistes i làmines de moda, i una sèrie de 12 dibuixos per a ventalls.

Els paisatges o dibuixos exposats són de paper i alguns d’ells presenten dibuix a l’anvers i al revers. S’exhibeixen quatre països per la part de l’anvers i un pel revers. La tècnica emprada és el gravat en tinta negra, i l’aquarel·la, ja que els dibuixos estan acolorits a mà. Daten d’entre mitjans i finals del segle XIX i s’han restaurat recentment. La temàtica dels dibuixos és de caire amorós i bucòlic, exceptuant-ne un on l’escena representada té trets orientals.

Aquests països, en la seva majoria, van signats per B. Dupont i a continuació una xifra que fa referència al número de sèrie. Benoit Dupont va ser un fabricant francès de ventalls establert a la rue de Bondy núm. 66 de París que l’any 1843 va patentar un tipus de ventall de pasta o cartró modelat a pressió.

La mostra podrà veure’s a la biblioteca del Museu Tèxtil de dilluns a divendres de 9.30 a 14.00h, i també les tardes de dijous de 16.00 a 19.00h, fins a finals d’abril.

L’accés a la biblioteca és amb cita prèvia: biblioteca@cdmt.cat / tel. 93 731 52 02.