La biblioteca del CDMT ha creat la col·lecció “Làmines de moda de la col·lecció Lluís Tolosa” al portal “Col·leccions especials de les biblioteques de Catalunya”, gestionat pel CSUC. Es tracta d’una sèrie especial on s’hi agrupen les làmines de moda procedents del llegat de Lluís Tolosa i Giralt (Barcelona, 1905-1973), publicades entre 1856 i 1896.

Un total de 134 làmines on trobem litografies en color i gravats en blanc i negre i en color, amb mides molt variades que van des dels 18 als 55 cm. Les làmines van ser publicades per diferents revistes de moda, tant franceses com espanyoles, com ara Le Moniteur de la mode, La Gazette rose, Le Bon ton, l’Elégance parisienne, Les Modes parisiennes, La Corbeille, La Mode illustrée, El Correo de la moda, La Moda elegante ilustrada… entre d’altres.

L’objectiu és donar a conèixer al públic aquest fons gràfic de caràcter patrimonial que es conserva al CDMT, un fons de gran interès per a la història de la moda.

Amb idèntica finalitat de difusió del patrimoni documental i amb motiu de la “XV Fira Modernista” la biblioteca ha preparat una nova mostra de documents singulars. Es tracta de sis làmines de moda de finals del segle XIX de la col·lecció Lluís Tolosa. S’exposen les següents a la biblioteca:

  1. Litografia pintada. Dona amb vestit de dia. Impressor: Jules-Armand Hanriot.
  2. Gravat en color. Dues dones amb vestits de nit. Làmina de la revista La Moda Elegante Ilustrada del 6 de novembre del 1896.
  3. Litografia pintada. Dona amb vestit de dia. Impressor: Jules-Armand Hanriot.
  4. Gravat en color. Dona i nena amb vestits de dia. Impressor: Larivière. Làmina de la revista Le Moniteur de la Moda de l’any 1894.
  5. Litografia en color. Barrets denominats “Chapeaux de Ville”, de novembre del 1892.
  6. Gravat en color. Tres dones amb vestits de dia. Impressor: Larivière. Làmina de la revista Le Moniteur de la Moda de l’any 1895.

Durant el cap de setmana de la Fira modernista, les làmines s’exposaran a la primera planta del CDMT.