La targeta postal ha sigut durant molt de temps el mitjà més usat de comunicació amb familiars i amics al viatjar i per informar dels llocs visitats. Era un objecte de record del teu viatge, i et permetia enviar un missatge de forma fàcil, breu i econòmica.

Avui en dia, el seu ús s’ha vist considerablement reduït per les noves tecnologies i han estat substituïdes per les postals electròniques.

Trobem una gran varietat de temes representats en les postals, principalment són ciutats, pobles, paisatges del lloc on viatgem però també han sorgit postals de temàtiques concretes, i inclús han esdevingut peça de col·leccionisme.

En aquesta nova mostra de Documents Singulars us presentem una selecció de postals de temàtica tèxtil rebudes al museu al llarg de la seva història. La majoria d’elles mostren objectes conservats a diferents museus tèxtils, d’art o d’etnologia d’arreu del món:

  1. Vestit de dona, de finals del segle XIX, vist de perfil. Postal editada pel Museu Tèxtil de Terrassa. En blanc i negre.
  2. Nina d’aluda i cap de porcellana, vers 1890 (esquerra) i nina de porcellana vers 1888 (dreta). Postal del Museu d’Indumentària de Barcelona.
  3. Teixit de la cultura Nazca. Postal del Museu d’Ica (Perú).
  4. Casa de nines propietat d’Aina Friman a la dècada de 1860, a Raahe (Finlàndia). Postal del Museu Nacional de Finlàndia, a Helsinki.
  5. Vestit de busseig del segle XVIII. Postal del Museu de Raahe a Finlàndia.
  6. Mostrari de punt de creu, segle XIX. Postal del Museu Nacional de Arte Antiga (Lisboa, Portugal).
  7. Catifa Marby, teixida a Anatòlia durant la primera meitat o mitjan segle XV. Postal del Historiska Museet Stockholm, de Suècia.
  8. Indumentària de cort del segle XVIII. Vestits de dona i d’home. Postal del Museu Cévenol (Le Vigan, França).
  9. Fotografia de 1914, en blanc i negre, on es veuen les dones treballant a la sala de bobinatge. Postal de The Lace Hall (Nottingham, Anglaterra).
  10. Ventall i bossa del segle XIX (Època Imperi). Postal del Museu Nacional de Arte Antiga (Lisboa, Portugal).
  11. Cartell publicitari de puntes de lli i fils de ganxet de la firma Barbour. Postal del Irish Linen Centre & Lisburn Museum Collection (Irlanda del Nord).
  12. Vestit de l’Orde dels Serafins, probablement portat pel Príncep Gustau III de Suècia a l’edat de dos anys. Postal del Livrustkammaren-The Royal Armoury (Estocolm, Suècia).
  13. Vestit de dona, de seda, i vestit d’home, de cort, de tela i seda, vers 1805. Postal del Nederlands Kostuumuseum (La Haia, Països Baixos).
  14. Detall d'una camisa de plomes, el motiu representa un ocell gran transportat sobre un llit per ocells més petits. Les plomes estan cosides en files superposades sobre un suport de tela de cotó llisa. Costa central del Perú, 1200-1500 dC. Postal de The Textile Museum (Washington, D.C.)
  15. Ambientació de l’interior d’una vivenda de teixidors, vers 1850. Postal del Ruddington Framework Knitter’s Museum (Anglaterra).
  16. Motlle de fusta per a impressió, amb el disseny d’un elefant, segle XVIII. Postal del Musée de l’Impression sur Étoffes de Mulhouse (França).
  17. Ciutat de Sindelfingen. Es veuen dos comerciants de teixits i la ciutat de fons. Postal del Weibereimuseum Sindelfingen (Alemanya).
  18. Sabates de senyora, segona meitat del segle XVIII. Postal del Museu Nacional de Arte Antiga (Lisboa, Portugal).
  19. Puntes en point de France, labor d’agulla. Època Lluís XIV. Postal del Musée des Arts Décoratifs (París, França). En blanc i negre.
  20. Cotilles blanques. Postal del Miedermuseum Heubach (Alemanya).
  21. Vestit de núvia. Indumentària tradicional sueca. Häverö, Uppland. Postal del Upplandsmuseet (Uppsala, Suècia).

 

La mostra es pot veure a la biblioteca del Museu Tèxtil fins a finals d’octubre de 2022.

Per accedir a la biblioteca cal concertar cita: biblioteca@cdmt.cat / tel. 93.731.52.02. https://cdmt.cat/biblioteca/