Presentació

El Museu Tèxtil vetlla per la preservació del patrimoni tèxtil i treballa amb la voluntat d’oferir coneixement especialitzat i divulgatiu al major nombre de públic possible a partir dels productes tèxtils històrics i contemporanis.

El Museu Tèxtil és un espai per a la investigació i la conservació. Compta amb una plataforma de serveis especialitzats en restauració, conservació i documentació de l’objecte tèxtil, així com de formació destinada a professionals i estudiants.

El Museu Tèxtil vol acostar el patrimoni a un públic molt divers. És un lloc per a la divulgació i pedagògic, que ofereix tallers per a les escoles i activitats per a adults i per a infants.

És un consorci de:

Història del Museu Tèxtil

En el context d’un Vallès plenament abocat a la indústria tèxtil, l’any 1946 va formar-se l’embrió del Centre de Documentació i Museu Tèxtil a partir de la col·lecció privada d’Ignasi Abadal Soldevila que l’industrial llaner Josep Biosca va comprar i posteriorment va donar a la ciutat una extensa recopilació de teixits històrics. Així naixia el museu més antic de Terrassa i el primer centre especialitzat de l’Estat espanyol. Anys després, s’incorporà als fons del Museu Provincial Tèxtil Biosca la col·lecció que Diputació de Barcelona havia adquirit a l’industrial barceloní Ricard Viñas.

Als anys seixanta, els dos governs locals, Ajuntament i Diputació, van unir patrimoni i esforços per crear un museu més gran, que obrí les portes el 1970 a la mateixa seu actual. S’hi anirien integrant altres col·leccions (teixits antics, passamaneria, indumentària) i moltes donacions.

Al 1988 es va presentar i aprovar, amb el recolzament de l’ICOM, un projecte de replantejament integral del museu tant des del punt de vista conceptual com físic i de gestió. Al 1989 es posava en marxa el procés que el portaria a evolucionar cap un centre dinàmic, basat en el patrimoni com a valor de creació industrial: el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. El 1995 l’òrgan gestor del Centre va quedar constituït com un consorci, entitat pública local integrada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa.

Més informació:

EL MUSEU TÈXTIL DE TERRASSA: 75 ANYS D’HISTÒRIA

Informació Pràctica

Imatge detall façana museu.

Visita lliure i gratuïta per a tots els públics. Places limitades a l’aforament de les sales.

El Museu Tèxtil es pot visitar els dimarts i els dijous de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores, i els divendres i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores (excepte agost i festius). Us garantim una visita segura i agradable. Per a més informació:

Activitats infantils, adults i escoles: auladidactica@cdmt.cat
Documentació: ssaladrigas@cdmt.cat
Biblioteca: biblioteca@cdmt.cat
Restauració: restaura@cdmt.cat
Conservació: conservacio@cdmt.cat
Informació general: info@cdmt.cat

Accés per a persones amb mobilitat reduïda.

Com arribar
C/ Salmerón, 25 08222 Terrassa
Tel. 937 315 202
RENFE: línia R4 (Estació Terrassa) horaris
FGC: línia S1 (Estació Vallparadís-Universitat) horaris
Autobusos urbans: 6,12,13

Afegeix-nos a la teva agenda

Col·laboracions

El Museu Tèxtil té la voluntat de treballar en xarxa, compartir projectes, estalviar recursos i sumar esforços per aconseguir objectius. Amb aquesta finalitat col·labora amb entitats diverses amb les quals comparteix filosofia de treball i interessos, i amb les que desenvolupa projectes concrets.

Universitat Autònoma de Barcelona
Facultat de Filosofia i lletres. Departaments d’Història i d’Art
Pràctiques d’estudiants de la Llicenciatura en Història i de la Llicenciatura d’Història de l’Art.
Grup d’Estudis Precolombins
Foment del coneixement, estudi i posada en valor del patrimoni tèxtil americà i precolombí.
Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya
Programa de pràctiques formatives en restauració de materials tèxtils.
Centre d’Innovació Tecnològica CTF de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Activitats de formació i col·laboració en projectes orientats a la investigació tecnològica i la conservació del patrimoni tèxtil.
Biblioteca de Catalunya
Col·laboració en el projecte Padicat (Patrimoni Digital de Catalunya).

Centre d’Estudis Històrics de Terrassa
Col·laboració en recerca històrica i en l’edició de TERME, Revista d’Història.

Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona
Promoció de serveis d’àmbit cultural.
Hospital Universitari Mútua de Terrassa
Realització del taller Collage de records, conduït per l’artista tèxtil Irene Pérez, amb usuaris de la Unitat de Psiquiatria (Subaguts) de l’Hospital.
Fundació Europeana
Accessibilitat a l’arxiu documental del Museu Tèxtil  a través de la Memòria Digital de Catalunya.
Texfor
Incorporació periòdica a l’arxiu del Museu Tèxtil de mostres industrials de cada temporada, foment de l’ús del patrimoni per part de les empreses i divulgació pública de la creativitat i producció de les empreses.
Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya
Integració de la biblioteca del Museu Tèxtil al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). Incorporació de la Revista Datatèxtil al RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)
Associació d’Empreses Innovadores Tèxtils
Associació sense ànim de lucre, que té la voluntat d’aglutinar a totes les empreses i entitats catalanes vinculades directa o indirectament amb el sector de tèxtils d’ús tècnic.
ACTE Associació de col·lectivitats tèxtils europees
Associació formada per entitats vinculades a territoris amb una forta identitat i activitat vinculada al tèxtil i la moda.

Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya

La Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya, creada l'any 2018, aplega els museus amb col·leccions tèxtils més rellevants del territori, amb l'objectiu de compartir coneixements i experiència, i desenvolupar conjuntament projectes i activitats relacionades amb el patrimoni tèxtil. A més de cooperar en fer accessibles els fons conservats i fer-ne la difusió adequada entre els diversos tipus de públic i usuaris.

Formen part de la Xarxa els següent museus;

Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya.
Aquests museus conserven importants col·leccions històriques, que van des de l’antiguitat tardana fins el segle XXI, entre les que trobem teixits, indumentària, complements, mostraris, tapissos, estampats, puntes, dissenys originals i altres. Aquestes col·leccions permeten explicar de manera fidedigna l’evolució del disseny i la moda en l’àrea catalana, europea i d’arreu del món.

Garantia de qualitat ambiental

El Consorci del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa conscient de la importància de la protecció de l’entorn i la necessitat de dur a terme una activitat ambientalment respectuosa amb el medi ambient, ha aconseguit el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental en la Categoria d’equipaments culturals: biblioteques, museus i col·leccions.

El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

Aquesta etiqueta proporciona informació als usuaris i als consumidors sobre la qualitat ambiental dels productes i dels serveis que els orienti en les seves decisions d'ús o de compra. A la vegada, també promou el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes i de serveis amb criteris ambientals.

Per més informació: http://mediambient.gencat.cat

Espai de Cultura Responsable

En el marc de les accions per acompanyar el sector de la cultura i les arts en la represa i amb l’objectiu de donar seguretat al públic i prestigi als espais i als equipaments culturals es va posar en marxa el cens Espais de Cultura Responsables, aprovat per mitjà del Decret Llei 44/2020, de 17 de novembre.

La inscripció en aquest cens té caràcter voluntari i no és un requisit imprescindible per al normal funcionament dels espais i equipaments culturals, però és un element important més que mostra la implicació del sector cultural amb principis bàsics de la nostra societat com la salut, la inclusió, la pluralitat, el respecte o la llibertat.

És una mesura que s’ha accelerat per pal·liar les dificultats del sector en el període de convivència amb la pandèmia i que mostra el compromís assumit voluntàriament per assolir un alt nivell d’excel·lència d’acord amb el caràcter essencial que té per a la societat la cultura.

Imatge logo Espai de cultura responsable.