Entre els fons que conserva el CDMT mereix especial interès el fons Modernista, una col·lecció única que reuneix obres mestres d’artistes, dissenyadors i empreses catalanes de finals del s.XIX i principis el s.XX. Aquest patrimoni constitueix la principal raó de la inclusió del CDMT dins la Ruta Europea del Modernisme.

Pel que fa al fons bibliogràfic, la Biblioteca del CDMT compta amb una àmplia col·lecció dedicada a l’època modernista. D’una banda, podeu trobar una secció sobre història de la indumentària, amb llibres que expliquen l’evolució de la moda al llarg dels anys i que normalment compten amb un capítol dedicat a la indumentària pròpia de finals del segle XIX principis del XX. Afegit a això, hi trobareu altres llibres més específics, centrats únicament en aquest període.

D’altra banda, la Biblioteca compta amb una secció dedicada a l’evolució dels teixits per èpoques, els diferents tipus de teixits emprats en cada període i els dissenys que hi predominaven, entre els quals descobrireu els teixits i dissenys d’estil modernista.

Un altra secció de la nostra Biblioteca és la del Fons Modernisme, amb llibres sobre l’època modernista relacionats amb les arts en general: pintura, escultura, arquitectura, cartellisme, mobiliari, interiors…

Finalment, un fons de reconegut valor i important recurs a tenir present, és tot el material que trobem al Fons antic, amb documentació original de l’època, principalment làmines i revistes de moda.

El contingut de tot aquest fons documental és divers i us permetrà inspirar les vostres creacions. Podeu trobar làmines de gravats que permeten veure les formes dels vestits, els detalls, els complements…

gravat modernisme

També podeu trobar fotografies de l’època, majoritàriament en blanc i negre, i que permeten una aproximació real i fidel a la indumentària d’aquells anys.

fotografia modernisme

A través dels catàlegs, podeu observar peces originals de l’època exposades i conservades a d’altres museus d’indumentària d’arreu del món.

catàlegs modernisme

Pel que fa a patrons, models i formes teniu alguns llibres que us poden orientar a l’hora de decidir-vos per confeccionar un model d’estètica modernista més primerenca o bé més propi de la segona etapa.

patrons modernisme

Podeu consultar els llibres sobre complements: sabates, barrets, ombrel·les, ventalls, bosses de mà… per acabar de completar el vostre vestit.

complements modernisme

Les teles utilitzades en la confecció del vestit són de gran importància a l’hora d’elaborar la vostra peça. A la Biblioteca trobareu imatges de teixits i comprovareu com aquests s’han emprat en la confecció d’alguna peça de vestir. Això us pot acostar als teixits que predominaven en l’època.

teixits modernisme

A la Biblioteca també trobareu idees per a la confecció dels vestits masculins i dels vestits infantils, tant de nena com de nen.

moda home i nen modernisme

I d’altres propostes per poder anar variant, com per exemple indumentària esportiva, d’oci, de festa, de cerimònia o d’altres classes socials.

moda home i nen modernisme

Finalment, com a recurs electrònic important a tenir en compte és la nostra base de dades IMATEX, on trobareu les imatges i la descripció detallada de les peces d’estil modernista conservades al Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT).

Recordeu que la Biblioteca és un important recurs que teniu al vostre abast i una gran font d’inspiració per confeccionar indumentària de qualsevol època.

Catàleg de la biblioteca: http://cdmt.biblioteques.info