La mostra Colors del Mediterrani, promoguda i organitzada pel CDMT, viatja als altres museus integrants del Circuit dels Museus Tèxtils i de Moda a Catalunya. L’exposició, que va ser presentada a Terrassa entre 2011 i 2012, pot visitar-se durant tot el 2013 al Museu d’Arenys de Mar; i el 2014, el Museu de l’Estampació Tèxtil de Premià de Mar l’acollirà a la seva seu.

Colors del Mediterrani és fruit d’un projecte de recerca, que va desenvolupar-se en el marc d’un programa PROFIT, entre 2005 y 2007. L’objectiu d’aquest treball era analitzar les primeres matèries naturals i les tècniques de tints usades antigament, per valorar fins a quin punt la indústria actual podia beneficiar-se i recuperar alguns d’aquests coneixements. Unes informacions que podien ser emprades per desenvolupar productes i sistemes de tenyir respectuosos amb el medi ambient i amb les persones. La recerca va ser fruit d’un acord entre la Federación Nacional de Acabadores, Estampadores y Tintoreros Textiles, el LEITAT i el CDMT.

entrada de l'exposició

La mostra vol donar a conèixer alguns dels resultats del treball portat a terme durant més de tres anys, i que van permetre desxifrar una part de les matèries i dels processos que van donar lloc als colors que avui veiem en els teixits preindustrials de la conca mediterrània, des del segle XII fins al segle XIX.

En la seva versió itinerant, Colors del Mediterrani està integrada totalment per objectes del CDMT, a través dels quals el visitant fa un recorregut per la paleta de colors de l’Europa mediterrània (XII-XIX), l’obtenció dels colorants naturals i els sistemes d’aplicació dels mateixos. El discurs expositiu es basa en una reflexió sobre les possibilitats de l’ús dels tints naturals com alternativa sostenible per la producció industrial i conclou amb exemples d’empreses que treballen en aquest sentit.La muestra Colors del Mediterrani, promovida y organizada por el CDMT viaja a ahora a los museos integrantes del Circuit dels Museus Tèxtils i de Moda a Catalunya.