Nova data d’obertura de l’exposició: 19 de juliol de 2020.

Com segurament ja sabeu, el dia 19 d’abril havíem d’inaugurar l’exposició “Decòrum. Vestir la casa per a l’ocasió”, però amb el tancament del museu no vam poder acabar el muntatge. Esperem reprendre l’activitat ben aviat, i que pugueu gaudir d’aquesta meravellosa mostra on descobrireu un munt de peces inèdites. Us expliquem el per què d’aquesta exposició:

Des de fa uns anys el Museu Tèxtil col·labora amb l’Associació per a l’Estudi del Moble en l’assessorament dels tèxtils que formen part del mobiliari i la decoració de la llar, sigui documentant peces o fent formació. Arran d’aquesta col·laboració vam veure que valia la pena posar en comú els coneixements i l’experiència, tant de l’Associació com del Museu, i comunicar-los a un ampli ventall de públic.

És per això que des del Museu Tèxtil es va pensar a organitzar una exposició que remarqués i donés a conèixer aquests dos mons, massa sovint desconeguts però que han conviscut junts al llarg dels segles. Si exposàvem les col·leccions de teixits per a la llar del Museu Tèxtil amb una acurada selecció de mobles, podíem facilitar la comprensió de la relació que han tingut moble i teixit, les seves tècniques, matèries i decoracions. Enlluernats per l’actualitat, ens hem allunyat completament de l’observació de les manufactures del passat, aquelles que abans es col·leccionaven i que ara s’esmenten amb el menyspreat terme antiguitat, tot perdent els aprenentatges que en podríem obtenir.

Imatge detall frontal teixit, Catalunya s. XV

Frontal, Catalunya s. XV, nr.16611.

Ha calgut una gran feina de recerca històrica, especialment pel que fa als teixits per a decoració fets i usats a Catalunya, i alhora una gran tasca de documentació i restauració de les peces tèxtils del mateix museu, la majoria de les quals mai havien estat exposades. En la selecció de peces de mobiliari, amb la idea de mostrar-ne també d’inèdites, hem comptat amb una gran participació de prestadors, tant particulars com institucions, que amablement han cedit les seves peces més preuades.

Imatge detall teixit, França o Itàlia, s. XVIII.

Teixit, França o Itàlia, s. XVIII, nr.4780

La col·lecció del museu ens ha guiat sobre la manera d’afrontar la relació entre moble i teixit. El fet que la major part de la col·lecció del museu estigui formada per peces luxoses, produïdes per a clients benestants, ens ha portat a centrar el discurs en els interiors de més qualitat i concretament en aquelles parts de la casa dedicades a la recepció i la celebració. Els mobles i objectes que havien de dialogar amb els teixits també havien de tenir un nivell alt i els havíem de buscar en col·leccions públiques i privades. Només a partir de finals del segle XVIII, com a resposta als avenços industrials i el consegüent abaratiment de les produccions, les manufactures artístiques de qualitat mitjana començaren a ocupar un lloc destacat a la majoria de fàbriques i consegüentment en les col·leccions conservades fins avui.

Amb aquesta exposició us proposem un recorregut per la història dels interiors domèstics que mostra el paper que s’ha atorgat als teixits i als mobles com a signes de distinció. Si el decòrum és allò que es considera adequat per a cada moment i lloc, el catàleg i l’exposició “Decòrum. Vestir la casa per a l’ocasió” analitzen com ha evolucionat el llenguatge de la representació d’aquests interiors al llarg del temps. La casa és un tema d’estudi complex que requereix aproximacions diverses, ja que l’ésser humà ha modificat constantment l’espai domèstic per adaptar-lo a les necessitats de cada moment i societat.

Imatge bagul exposició Decòrum.

Bagul amb calaixos, Catalunya finals s, XVIII, col·lecció particular.

Igualment, l’exposició ens ha ofert la possibilitat de tractar l’ús de materials i tècniques al servei d’aquestes dues produccions que van evolucionar en paral·lel. En cada moment, circumstàncies econòmiques, comercials, productives, polítiques, socials i culturals han condicionat la disponibilitat de materials, el grau de desenvolupament dels oficis i els resultats de les manufactures produïdes i consumides, qüestions que cal tenir en compte a l’hora d’analitzar-les. És fascinant la capacitat de les persones per elaborar els millors teixits i mobles. És increïble la complexitat tècnica de l’elaboració d’aquestes obres i la cerca constant d’innovacions. També és interessant observar les connexions que hi ha entre els centres productors, les inspiracions en llocs llunyans i la manera d’aplicar les millores als interiors d’aquelles cases pensades per ser viscudes i sobretot mostrades perquè les obres eren l’orgull del propietari.

Us convidem a gaudir dels resultats d’aquesta constant necessitat de superació de l’individu. A través de la selecció de teixits i mobles arribem a preguntar-nos quin paper concedim avui a la casa i quins criteris utilitzem per seleccionar els objectes que ens envolten. Si la nostra societat prioritza el consum responsable, l’ecologia, el benestar emocional i la memòria històrica, “Decòrum. Vestir la casa per a l’ocasió” obliga a definir-nos sobre el grau d’aplicació d’aquests valors en la nostra pròpia llar.

Sílvia Carbonell Basté
Directora-gerent del Museu Tèxtil de Terrassa

Mónica Piera Miquel
Presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble

Imatge cadira a l'anglesa.


Cadira a l’anglesa, c, 1730-1780,
Museu Municipal Molins de Rei

Imatge cadira de braços.


Cadira de braços, Pere Sabater, Terrassa,
c.1888, Casa Museu Alegre de Sagrera.

Imatge detall exvot.

Exvot, c. 1675-1750, Santuari de la Marededéu del Miracle.