Imatge vestits Fira Modernista.

La vinculació del Museu Tèxtil amb la Fira Modernista de Terrassa té una llarga trajectòria: com a plataforma pedagògica i divulgativa amb vocació també d’impacte local, estem presents en aquest gran esdeveniment sociocultural i lúdic que té lloc anualment a la nostra ciutat.

No és irrellevant que el fons modernista del Museu Tèxtil sigui molt ampli i divers: està format per col·leccions de teixits, indumentària i complements, peces de roba de la llar, mostraris tèxtils, dissenys, dibuixos originals, posades en carta i fons documental.

Any rere any, de forma temporal, el museu es vesteix de Modernisme. Algunes exposicions han estat especialment reeixides (“Intimíssims. La moda interior modernista”), d’altres han comptat amb la participació directa del públic (“Inspiracions modernistes”). A l’edició de 2018, la mostra “Brindis modernista” va sorgir de la col·laboració amb el Museu de Terrassa i es va poder gaudir a l’envidriat de la Casa Alegre de Sagrera.

Durant el 2019, el museu va presentar la mostra “Vestits de pel·lícula, que aplegà peces originals, conjunts de recreacions elaborats per alumnes dels cursos d’indumentària i vestits de cinema creats per la reconeguda dissenyadora  terrassenca Mercè Paloma. L’any 2020 ha estat el de la Fira Modernista virtual i hem abocat a les xarxes socials mostres de patrimoni modernista i diversos vídeos, un d’ells protagonitzat per algunes alumnes de l’edició actual dels cursos.

 

Formació sobre indumentària i complements modernistes

Quatre mesos abans de la Fira, al Museu Tèxtil obrim el curs “Fes-te un vestit modernista” amb el qual s’adquireixen els aprenentatges per poder confeccionar un conjunt d’indumentària amb rigor històric a partir de les peces originals del fons del museu. La darrera novetat en formació modernista és un curs d’estudi de patrons i confecció que s’ofereix a persones amb un nivell avançat de coneixements de patronatge. Les dates i condicions dels cursos les anunciem cada any a la tardor i acostumen a començar a finals de gener. Podeu veure aquí les dates i sessions de les darreres edicions.

 

Activitats al museu durant la Fira Modernista

Durant tot el cap de setmana, el Museu Tèxtil és present al Raval de Montserrat amb una parada informativa que es dinamitza amb una activitat infantil en família. Les famílies i els seus infants poden realitzar des de casa activitats relacionades amb la indumentària modernista a partir d’aquestes làmines il·lustrades.

El diumenge té lloc la tradicional passejada que recorre el carrers del centre de la ciutat. Es tracta d’una activitat oberta a tothom qui vulgui participar vestit de l’època. Amb la intenció de rememorar les diverses passejades que ja hem viscut, aquest 2020, l’any de la Fira en confinament, hem llançat a les xarxes el vídeo “Vestits modernistes”.

La desfilada modernista és un acte destacat de la Fira Modernista de Terrassa que s’ha exportat a festes anàlogues de tota Catalunya. Les models de la desfilada exhibeixen elegants conjunts confeccionats amb les seves pròpies mans després de tot un procés intens d’aprenentatge, creació i treball. Per a l’edició del 2019 es realitzà un càsting previ per a la tria dels models que desfilaven.

També durant el diumenge de la Fira, s’ofereixen visites comentades a les exposicions temporals i al taller de restauració del museu.