Imatge vestits Fira Modernista.

La vinculació del Museu Tèxtil amb el Modernisme i la Fira Modernista de Terrassa té una llarga trajectòria: com a plataforma pedagògica i divulgativa amb vocació també d’impacte local, estem presents en aquest gran esdeveniment sociocultural i lúdic que té lloc anualment a la nostra ciutat.

No és irrellevant que el fons modernista del Museu Tèxtil sigui molt ampli i divers: està format per col·leccions de teixits, indumentària i complements, peces de roba de la llar, mostraris tèxtils, dissenys, dibuixos originals, posades en carta i fons documental.

A la biblioteca del Museu Tèxtil trobareu documentació sobre l’època modernista referent a la indumentària, als accessoris, als teixits i a l’art

Des de l’any 2000, de forma temporal, el museu es vesteix de Modernisme. Algunes exposicions vinculades a la Fira Modernista han estat especialment reeixides, com “Intimíssims. La moda interior modernista”. D’altres han comptat amb la participació directa del públic: “Inspiracions modernistes”. A l’edició de 2018, la mostra “Brindis modernista” va sorgir de la col·laboració amb el Museu de Terrassa i es va poder gaudir a l’envidriat de la Casa Alegre de Sagrera.

Altres grans exposicions han estat: “Les fàbriques i els somins. El modernisme tèxtil a Catalunya” (2000), “L’interior del 1900. Adolf Mas, fotògraf” (2002), “L’eclosió del tèxtil” (2002), “Josep Palau Oller, del modernisme a l’art déco” (2003), “Moderníssims” (2005), “Pau Rodon, un modernista d’avantguarda” (2006) i “L’herbari modernista” (2006). Podeu consultar els catàlegs a la nostra llibreria.

Durant el 2019, el museu va presentar la mostra “Vestits de pel·lícula, que aplegà peces originals, conjunts de recreacions elaborats per alumnes dels cursos d’indumentària i vestits de cinema creats per la reconeguda dissenyadora  terrassenca Mercè Paloma. L’any 2020 ha estat el de la Fira Modernista virtual i hem abocat a les xarxes socials mostres de patrimoni modernista i diversos vídeos, un d’ells protagonitzat per algunes alumnes de l’edició actual dels cursos.

 

Formació sobre indumentària i complements modernistes

Quatre mesos abans de la Fira, al Museu Tèxtil obrim el curs “Fes-te un vestit modernista” amb el qual s’adquireixen els aprenentatges per poder confeccionar un conjunt d’indumentària amb rigor històric a partir de les peces originals del fons del museu. La darrera novetat en formació modernista és un curs d’estudi de patrons i confecció que s’ofereix a persones amb un nivell avançat de coneixements de patronatge. Les dates i condicions dels cursos les anunciem cada any a la tardor i acostumen a començar a finals de gener. Podeu veure aquí les dates i sessions de les darreres edicions.

 

Activitats al museu durant la Fira Modernista

(Activitats pendents d’anunciar en funció de l’evolució de la pandèmia)