Imatge vestits Fira Modernista.

La vinculació del Museu Tèxtil amb la Fira Modernista de Terrassa té una llarga trajectòria: com a plataforma pedagògica i divulgativa amb vocació també d’impacte local, estem presents en aquest gran esdeveniment sociocultural i lúdic que té lloc anualment a la nostra ciutat.

No és irrellevant que el fons modernista del Museu Tèxtil sigui molt ampli i divers: està format per col·leccions de teixits, indumentària i complements, peces de roba de la llar, mostraris tèxtils, dissenys, dibuixos originals, posades en carta i fons documental.

Any rere any, de forma temporal, el museu es vesteix de Modernisme. Algunes exposicions han estat especialment reeixides (“Intimíssims. La moda interior modernista”), d’altres han comptat amb la participació directa del públic (“Inspiracions modernistes”). A l’edició de 2018, la mostra “Brindis modernista” va sorgir de la col·laboració amb el Museu de Terrassa i es va poder gaudir a l’envidriat de la Casa Alegre de Sagrera.

Durant el 2019, la mostra “Vestits de pel·lícula es podrà veure a una de les sales del museu. Aplegarà peces originals, conjunts de recreacions elaborats per alumnes dels cursos d’indumentària i vestits de cinema creats per la reconeguda dissenyadora  terrassenca Mercè Paloma.

 

Formació sobre indumentària i complements modernistes

Quatre mesos abans de la Fira, al Museu Tèxtil obrim el curs “Fes-te un vestit modernista” amb el qual s’adquireixen els aprenentatges per poder confeccionar un conjunt d’indumentària amb rigor històric a partir de les peces originals. La darrera novetat en formació modernista és un curs d’estudi de patrons i confecció modernista que s’ofereix a persones amb un nivell avançat de coneixements. Podeu veure aquí el calendari i el programa de les edicions actuals.

De forma complementària als cursos organitzem una xerrada amb visita guiada al fons modernista i tallers monogràfics, entre els quals destaca el de guarniment de barrets.

 

Activitats al museu durant la Fira Modernista

Durant tot el cap de setmana el Museu Tèxtil és present al Raval de Montserrat amb una parada informativa que es dinamitza amb una activitat infantil en família.

El diumenge té lloc la ja tradicional passejada que recorre el carrers del centre de la ciutat. Es tracta d’una activitat oberta a tothom qui vulgui participar-hi i vingui vestit de l’època.

La desfilada modernista és ja un acte destacat de la Fira de Terrassa que s’ha exportat a festes anàlogues de tota Catalunya. Les models de la desfilada exhibeixen elegants conjunts confeccionats amb les seves pròpies mans després de tot un procés intens d’aprenentatge, creació i treball. Per a l’edició del 2019 es realitzarà un càsting previ per a la tria dels models que desfilaran.

També durant el diumenge de la Fira, s’ofereixen visites comentades, enguany a la mostra “Vestits de pel·lícula” i al taller de restauració del museu.