Fins el proper 19 d’abril podeu visitar, a la segona planta del museu, l’exposició “La sombra de la ley” que reuneix part del vestuari de la pel·lícula homònima dirigida per Dani de la Torre. Aquest film, protagonitzat per Luis Tosar i Michelle Jenner, va obtenir tres premis Goya a l’edició de 2018, entre ells el de millor disseny de vestuari. El premi Goya també està exposat, junt amb el cartell de la pel·lícula i una fotografia de la dissenyadora Clara Bilbao.

La Clara Bilbao treballa com a dissenyadora de vestuari des de 1997 i ha dissenyat peces per a més de trenta pel·lícules i diversos programes de televisió. Al llarg de la seva trajectòria ha guanyat tres premis Goya al millor disseny de vestuari per “Blackthorn” (2012), “Ningú vol la nit” (2016) i “La sombra de la ley” (2018). A més del seu treball creatiu és propietària de la companyia Un burro de cine, que es dedica a subministrar i confeccionar vestuari per a produccions de cinema, teatre i televisió.

De fet, de les vint-i-set peces exposades, totes les femenines van ser realitzades per aquesta companyia. En canvi, les masculines, tot i ser dissenyades també per la Clara Bilbao, van ser confeccionades a la Sastrería Cornejo. Aquest establiment emblemàtic de Madrid es dedica, des de 1920, a la confecció de vestuari per a tot tipus de produccions, tant nacionals com internacionals.

L’exposició, comissariada per Abigail Aguirre, mostra un vestuari inspirat en principis dels anys 20, ja que la pel·lícula relata un període de convulsió social dins de la Barcelona de 1921: moviments sindicals, pistolerisme, corrupció i el món de l’espectacle del Music Hall. Per aquest motiu l’exposició està disposada en tres àmbits:

La policia: aquest àmbit es pot veure al vestíbul del museu on hi ha exposats els conjunts dels quatre policies protagonistes del film, junt amb un cartell amb la fotografia dels actors en una escena de la pel·lícula. Són policies que no porten uniforme, perquè son detectius i van vestits amb conjunts de jaqueta, pantaló i armilla, amb abric i amb tots els complements masculins propis de l’època com la corbata i el barret.

El Music Hall: ocupa la primera meitat de l’exposició de la segona planta i està format per vestits, tant del públic que gaudeix dels espectacles, com de les ballarines. En aquest cas es mostren els conjunts que elles duen durant els assajos i també els vestits de pedreria que llueixen a les actuacions. També podem veure dos espectaculars túniques llargues de la ballarina principal, la Lola Montaner, amb els casquets de pedreria que duia al cap i que van ser molt populars a la dècada dels anys 20.

Els i les sindicalistes: representa el tercer ambient de l’exposició i vol reflectir la manera de vestir de diversos treballadors. Per un costat l’uniforme d’algunes telefonistes, com el vestit de ratlles que duu la protagonista, Michelle Jenner, o la roba envellida i reutilitzada dels treballadors de les fàbriques.

En conjunt és una exposició que ens mostra la manera de treballar dels professionals del vestuari, ja que també podem contemplar figuris i esquemes de dissenys, i també ens endinsa en una època i uns estrats socials a través d’un llenguatge universal: el de la indumentària.

Podeu gaudir de la mostra fins el 19 d’abril en l’horari habitual del Museu. Més informació a: auladidactica@cdmt.cat / 93 731 52 02.