Un any més presentem el pessebre napolità fet pel figurinista Josep Massagué, que té una llarga trajectòria en el món del vestuari i escenografia per a teatre i cinema. En aquesta segona edició es podrà veure un pessebre ampliat, amb noves figures sobre un espai més gran.

A Massagué no se li escapa ni un detall. Utilitza els materials adequats per a cada una de les figures, des dels tèxtils més rics i sumptuosos dels vestits dels Reis, amb sedes i passamaneria, als més pobres com els pidolaires, vestits amb arpillera i teles molt senzilles.

 

Imatge pessebre napolità QUI3703

 

A més de les figures que no poden faltar en un pessebre, com la del naixement de Jesús, l’anunciació o l’arribada dels Reis, hi trobareu una sèrie de personatges clàssics del pessebre napolità com el “cantastorie”, la venedora de loteria, el “Benito dormente”, el “sciu-sciu”, personatge napolità que passeja pels carrers i demana diners a canvi de número de la tómbola, o el “mendicante”. Afegit a tots ells, destaquen els de pròpia creació com pot ser el Quixot, un capellà amb la sotana, clarament català o fins i tot un venedor d’orxata.

 

Imatge pessebre napolità QUI3676

 

Com en tot pessebre napolità, el detall de l’escenografia és exquisit. S’hi pot veure la vida al carrer i l’ambient del mercat: des del forn, amb tot tipus de pans, la parada de fruites esplèndidament assortida, la xarcuteria o la peixateria on s’hi pot comprar de tot. Els detalls de les parades són obra de també de Josep Massagué.

 

Imatge pessebre napolità QUI3737

 

A banda de l’ambient més popular, no podem deixar d’admirar els personatges nobles, amb rics teixits i tota mena de complements, com el “borghese” o el “mongolo” i la “circasiana” personatges exòtics que acompanyen els Reis, així com les bandes de músics, ampliades enguany.

 

Imatge pessebre napolità QUI3685

 

Massagué té la destresa de muntar i vestir totes i cada una de les figures. A partir de diferents cossos, caps, mans, cames, pensa quin personatge vestirà i amb quines teles, afegit als complements de cada un, creant així un estil i una personalitat pròpia a cada figura.

En aquesta edició hem tingut la sort de col·laborar, en la part del muntatge i posada a punt de les figures, amb el cicle formatiu de grau mig de confecció i moda de l’Institut Terrassa, que entre alumnes i professora han après com es prepara aquest tipus de pessebre i com es realitzen els personatges. Massagué els ha transmès tot el seu coneixement, per tal que no es perdi la tradició.

L’exposició es podrà veure des del 12 de desembre al 19 de gener.