Des del proper 28 d’abril i fins el 5 de gener de 2020, el Museu Tèxtil exhibirà l’exposició “Vestits de pel·lícula”.

Aprofitant que aquest any el tema de la Fira Modernista és el cinema, el museu ha volgut oferir una visió de conjunt a través de tres àmbits: peces originals que formen part del fons del museu i que serveixen d’inspiració per als figurinistes, creacions de dissenyadors de vestuari per a produccions d’època i, finalment, vestits realitzats per participants en la Fira Modernista de Terrassa, que estan inspirats en pel·lícules i sèries.

El cinema és un art i representa un dels llenguatges més universals del món. Dins de la indumentària, el cinema ha estat un mitjà de difusió de la moda durant gran part del segle XX. Però també ha representat un referent a l’hora de conèixer la manera de vestir d’altres èpoques. Els dissenyadors de vestuari o figurinistes donen personalitat als actors i actrius a través de la indumentària, perquè el vestuari forma part de les eines que cada personatge té per expressar-se. Però quan es tracta de pel·lícules d'època també han de ser fidels als teixits i a les siluetes de cada moment.

Per aquest motiu hem volgut mostrar diversos dissenys, realitzats per professionals destacades del món del cinema, com Mercè Paloma, Anna Güell o Antonio Belart, destinats a produccions ambientades en les primeres dècades del segle XX com Vida privada, La dona del segle o La Moños.

Una de les fonts principals que utilitzen aquests dissenyadors són les peces autèntiques, conservades als museus i col·leccions. Gràcies a aquests vestits podem veure la tipologia dels teixits, les decoracions i sobretot la forma que la indumentària donava al cos i que variava segons el període històric. Per aquest motiu el museu mostra diversos vestits originals, tant femenins com masculins. En el cas dels vestits femenins es pot veure l’evolució de la silueta, des de la forma de rellotge de sorra, amb teixits de motius florals, fins a la línia més vertical, amb decoracions geomètriques que anuncien l’Art Decó. Aquests vestits es complementaven amb tota una sèrie d’accessoris com ventalls, sabates, guants o bosses, de les que també veureu exemples d’època a dins de l’exposició.

Les peces del museu serveixen d’inspiració per a moltes participants als cursos modernistes que organitza el centre. Però també n’hi ha que han buscat referents en pel·lícules emblemàtiques com Titanic, Memòries d’Àfrica o sèries de televisió com Downton Abbey. A l’exposició podreu veure diversos exemples de vestits confeccionats per persones que s’han vestit per a la Fira Modernista segons la indumentària d’aquestes filmacions.

Com hem esmentat abans, el cinema ha estat un mitjà de difusió de la moda, però abans de la seva arribada, una de les maneres de difondre les noves tendències era a través de les làmines de moda, com les que veureu exposades. De fet, la il·lustració de moda va continuar durant bona part del segle XX, gràcies a la perfecció dels seus detalls i al fet de que el color va trigar en generalitzar-se, tant al cinema com a la fotografia.

Finalment, en un espai de l’exposició veureu projectades filmacions autèntiques, cedides per la Filmoteca de Catalunya, de principis del segle XX. En elles es mostren desfilades de moda i reportatges sobre complements i les darreres novetats en moda.

No us podeu perdre aquesta nova exposició que s’inaugurarà el proper diumenge a les 12h.

Us hi esperem!