Sovint quan fem visites guiades a les exposicions o mostrem les reserves del museu, una de les preguntes més freqüents que ens fan és: com han arribat aquestes peces fins aquí?

Molts museus catalans s’han creat gràcies a les col·leccions privades que van ingressar a través de compres, donacions o llegats. És el cas del Museu Tèxtil de Terrassa, que conserva col·leccions de teixits de Josep Biosca, Ricard Viñas, Carmen Tórtola o també d’indumentària i complements com la de José Moragas o la del col·leccionista que ens ocupa: Lluís Tolosa.

Va néixer el 1905 a Sant Andreu de Llavaneres, però va viure tota la seva vida a Barcelona. Procedia d’una família burgesa molt vinculada amb l’art ja que el seu pare fou el pintor paisatgista Aureli Tolosa. Devia iniciar la seva col·lecció de ben jove ja que, amb només 29 anys, va mostrar diversos vestits i complements antics en una exposició celebrada als magatzems Jorba, del Portal de l’Àngel.

Imatge peça col·lecció d'indumentària de Lluís Tolosa Giralt (reg. 11685)

Professionalment regentava l’estudi-taller que havia creat el seu pare: Tolosa. Pintura y decoración, un negoci molt rendible que li permetia viatjar i dedicar-se a la seva afició com a col·leccionista. Sabem que anava sovint a Madrid o Sant Sebastià, però també a capitals europees com Roma, París o Londres, on comprava en antiquaris.

La seva col·lecció té una riquesa excepcional, on destaquen vestits del segle XVIII de teixits brocats amb fils metàl·lics, armilles masculines del segle XIX de sedes llavorades i complements tan variats com ventalls, ombrel·les, sabates, barrets, guants, mitges, lligacames, bosses, joies, etc.

Imatge peça col·lecció d'indumentària de Lluís Tolosa Giralt (reg. 19048)

Imatge peça col·lecció d'indumentària de Lluís Tolosa Giralt (reg. 20125)

Lluís Tolosa va decidir llegar la seva col·lecció a la Diputació de Barcelona, i així ho va fer constar en el seu testament, just abans de morir l’any 1973. Uns anys més tard, la part d’indumentària i complements, va arribar al Museu Tèxtil gràcies a les gestions del llavors director del museu, Francesc Torrella Niubó.

Actualment la col·lecció es conserva a diferents reserves del museu i, gairebé tota ella, està disponible a la base de dades oberta IMATEX, on es pot cercar a través del seu cognom, “Tolosa”, a la finestra de “Cerca simple”. En total són més de 1200 peces d’indumentària y gairebé 900 accessoris, des del segle XVII fins a meitat del segle XX. El seu llegat també està format 153 làmines de moda, de la segona meitat del segle XIX, que formen part del fons bibliogràfic del Museu Tèxtil i que en properes campanyes es digitalitzaran per a fer-les accessibles als usuaris.

És una col·lecció molt interessant, ja que presenta elements i característiques que poden ser utilitzades per a l’estudi de la indumentària masculina, principalment del segle XVIII i sobretot femenina dels segles XVIII i XIX, tant per la varietat en la tipologia de teixits i les tècniques de confecció, com per l’evolució de la silueta al llarg d’aquest període.