L’estil modernista que va proliferar a tota Europa entre finals del segle XIX i inicis del segle XX proposava un concepte de l’art entès com una totalitat. Per això, a banda de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts gràfiques o la moda, també es va manifestar plenament en la decoració, en la que els tèxtils jugaven un paper destacat. Catifes, cortines, estors, cobrellits, llençols, tovalloles, tovalles, etc. van omplir les llars de motius modernistes perfectament teixits, estampats o brodats. Molt sovint van ser els mateixos arquitectes els que van dibuixar els dissenys que haurien de decorar les seves llars, en altres ocasions, va ser feina d’artistes o de les propietàries de les llars avesades a fer labors casolanes

Puig i Cadafalch, nascut en una família de randers, va dedicar una especial importància als teixits i als seus motius ornamentals, com és el cas del cobrellit, cortinatge i baldaquí de llit que va projectar per a la família Coll i Regàs de Mataró (1898). La casa de l’industrial tèxtil Joaquim Coll i Regàs és plena de referències al tèxtil des de la mateixa façana on podem veure una filosa, peces de telers mecànics o fins i tot un gat jugant amb un cabdell.

En el cas de l’arquitecte Jeroni Granell, hem recuperat dos conjunts de cortinatges procedents de la seva casa particular al carrer Iradier de Barcelona. El cortinatge de vellut, plenament inspirant en els velluts medievals, és un teixit industrial, mentre que la cortina de seda amb brodat aplicat -recentment restaurada- podria haver estat dissenyada pel mateix arquitecte.

La tradició de fer labors femenines i la de presentar-les a les exposicions del moment va ser una constant al llarg del modernisme. El conjunt de llençol i coixineres brodats per Carmen Rafel va merèixer una medalla a l’Exposició d’Indústries Artístiques celebrada a Barcelona el 1898, pel seu excel·lent treball realçat. Les peces es troben en perfecte estat, i la família encara conserva la medalla i el diploma que va guanyar la seva avantpassada.

Aquestes noves incorporacions es poden veure a la sala d’exposicions de la primera planta del CDMT, on hem canviat les tres vitrines corresponents a l’espai modernisme: indústria, decoració de la llar i moda.