Durant el Dia i la Nit dels museus 2018 (18 i 19 de maig) podeu descobrir una creació fantàstica de Josep Trullàs (1933-1975), un dissenyador que, des del seu taller de Terrassa, revolucionà la moda de principis de la dècada de 1970.

Va aprendre l’ofici gràcies al negoci familiar, però la seva visió de la moda anava més enllà i va trobar el seu punt de partida en uns pantalons femenins de quadres que va rebre dels Estats Units. El seu disseny ajustat, així com el teixit, eren molt innovadors en una Espanya on poques dones portaven pantalons i molt menys cenyits.

Trullàs va confeccionar peces similars i la seva iniciativa causà sensació. Les dones podien dur pantalons que modelaven la seva figura i a més, el modista va començar a crear peces relacionades amb la psicoestètica que dotava les seves creacions de símbols i senyals característics de la seva marca. Gràcies a això i al desig d’una part de la joventut de vestir-se amb una modernitat allunyada del franquisme, Trullàs va expandir el seu negoci, obrint botigues a diverses ciutats espanyoles, entre elles la de Travessera de Gràcia de Barcelona. També organitzava desfilades per presentar les col·leccions i artistes com Paco Morán i Ágata Lys van ser models dels seus reportatges fotogràfics.

Desafortunadament el modista va morir en ple auge del seu èxit i mai sabrem quines altres innovacions podria haver aportat a la moda de finals del segle XX.

Durant el seu curt període creatiu, Josep Trullàs va crear peces femenines, masculines i infantils, així com una indumentària coordinada per a la parella i la família. Algunes de les seves peces estrella eren el Mono, el Pan-escot o el Mocre (contracció de “mono” i “cremallera”), com la peça triada per a la Nit de Museus.

Es tracta d’un Mocre femení amb ampli escot, coll amb puntes pronunciades, cremallera i màniga llarga acabada en puny, també amb cremallera. Té aplicats diversos símbols, en paper hologràfic, que representen figures inventades d’altres planetes. També hi ha rombes, un tret característic del modista. Els rombes eren un codi de regulació de continguts, utilitzat per la televisió pública de l’època, per tal de senyalitzar si els programes eren adequats per a menors: un rombe a la cantonada superior de la pantalla significava que era apte per a “majors de 14 anys”, si apareixien dos, el programa només el podien veure els “majors de 18 anys”. Trullàs utilitzà els rombes a les seves peces com a símbol de “no apte per a ingenus”, fent que cada detall de les seves creacions tingués un significat especial.

“Mocre”. Punt roma teixit amb fil de polièster texturitzat (1973-1975) (Núm. reg. 15007). La peça s’exhibirà el divendres 18 de maig de 10:00 a 14 hores i el dissabte, 19 de maig de 19.00 a 24.00 hores. Us hi esperem!