El passat divendres va tenir lloc al Museu Tèxtil una interessant jornada de formació llanera organitzada per ACOAN i Atelier Laines d’Europe, amb l’estreta col·laboració de la UPC,  la Associació d'Enginyeria de l’Ennobliment  Tèxtil (AEETT) i el Museu Tèxtil. Entre el públic assistent, persones provinents d’arreu de Catalunya, de la resta de l’estat espanyol i de França: professionals del sector ramader, artesans i petits fabricants.

Durant la primera part del matí, el Sr. Daniel Palet (AEETT) va cimentar les bases de coneixement sobre la llana com a matèria primera. Oferí una presentació actualitzada sobre la producció llanera a Espanya i al món i, tot seguit, una acurada exposició sobre qualitats i propietats tècniques del pèl de l’espècie “Ovis Aries”. Seguidament va aprofundir sobre la millora dels processos de tractament i transformació de la llana per optimitzar la matèria (des del ramat fins al producte final). Finalment va exposar exhaustivament les múltiples utilitats d’aquesta excel·lent matèria per a la indústria tèxtil.

En una segona part de la jornada, va intervenir Marie Thérèse Chaupin de l’Atelier Laines d’Europe, professional de llarga trajectòria i experta assessora del món de la llana a França. Ella va oferir un ampli ventall de propostes i formes de treballar que posen en valor aquesta matèria natural. Consells encaminats a fer de la llana un negoci rendible tant per a persones individuals com per a associacions que treballen unint els esforços de ramaders, filatures i fabricants de productes de llana (artesans i/o petits productors).

A la tarda, Enric Carrera, director de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa, Intexter (UPC), va parlar àmpliament sobre els impactes negatius que genera el model de producció tèxtil actual sobre el planeta i sobre la urgent necessitat d’anar cap a una indústria sostenibilista.

Una trobada realment profitosa per a tots els assistents que van endur-se formació qualificada, propostes pràctiques d’aplicació en els seus negocis i contactes amb professionals molt dispars que tenen en comú una gran passió per la llana.