Al taller de restauració del CDMT es treballa aquests dies sobre quatre peces d’indumentària pertanyents a la Casa Rossell d’Ordino, a Andorra. Es tracta d’una casa pairal construïda a inicis del segle XVII i declarada “Bé d’interès cultural al 2003,” a l’interior de la qual s’hi conserven interessants objectes tèxtils.

Les peces que han arribat al CDMT daten d’entre els segles XVIII i XIX i són dos vestits femenins, un conjunt infantil (vestit i còfia) i una levita masculina. Totes elles han rebut un tractament inicial de conservació preventiva (aspiració, humidificació per a minimitzar plecs i arrugues) i operacions bàsiques de restauració com la consolidació  de costures o la fixació de fils solts.

restauracio_cdmtextil_indumentaria

Per a tots aquests vestits s’hi han bastit maniquins i suports d’exhibició ja que està previst que s’exposin al mateix Principat a partir de setembre. Ha calgut crear els cossos a mida dels vestits, amb cartró de ph neutre i cola de midó. Després s’ha pintat l’interior dels cossos del mateix color que el folre del vestit dotant així als maniquins d’invisibilitat. Un cop recoberts de buata i teixit elàstic ja es poden col·locar a sobre les peces.

Els maniquins originals que permeten aquestes creacions pertanyen a la  “Bodyteca Històrica” de Carmen Lucini (©carmenlucini/cdmt-terrassa) conservada al CDMT.