Imatge logo

Projecte col·laboratiu amb escoles al Museu Tèxtil

Al llarg d’aquest curs escolar 23/24 estem col·laborant amb docents i alumnes de 7 escoles d’art, disseny i moda de Terrassa, Sabadell i Barcelona. Partim d’una proposta enviada als centres educatius per formar part de la nova exposició “Un museu, mil trames modernistes” que el Museu organitza amb motiu de la pròxima Fira Modernista de Terrassa.

Indubtablement, l’estil modernista és un referent que segueix inspirant una gran diversitat de propostes artístiques i a la nova exposició volíem fer palès aquest vincle entre passat, present i futur.

Per això ens va semblar bona idea motivar docents i alumnes a crear peces tèxtils inspirades en el Modernisme des de la seva mirada jove i contemporània. Per fer aquest exercici de repensar el Modernisme han triat lliurement les fonts concretes d’inspiració: el món tèxtil, però també la pintura, les arts decoratives, l’arquitectura o les arts escèniques.

Fases del projecte

Durant la primera fase del projecte (primer trimestre), hem ofert visites comentades al fons del Museu, a les exposicions i a la nostra biblioteca especialitzada per a tots els alumnes participants, enfocades en el Modernisme com a font d’inspiració.

Imatge projecte "ModA#isme"

Imatge projecte "ModA#isme"

Els alumnes han treballat les seves obres durant el segon trimestre i finalment al març, hem començat a rebre aquestes produccions molt diverses i interessants.

Imatge projecte

El segon cap de setmana de maig obrirem al públic la sala de la primera planta amb la mostra “Un museu, mil trames modernistes” i l’espai on s’exhibiran convenientment tots aquests valuosos treballs escolars, sota el títol “ModA#isme” més un logo i una imatge creats per la il·lustradora britànica de moda, Lucy Victoria Davis.

El títol i la imatge del projecte

L’expressió “ModA#isme” és el títol que introdueix l’espai expositiu i que juga amb la visió actual sobre la moda modernista, considerant la petjada que les noves generacions poden deixar en la moda futura si giren els ulls al passat. La paraula “Modernisme” queda transformada en “Moda is me” per reflectir l’actitud d’aquests joves davant la vida, la creació i la moda i apareix la llengua anglesa que per a molts d’ells és un referent en la seva vida diària.

La imatge de la mostra neix d’aquesta font creativa que són les col·leccions modernistes del Museu Tèxtil. Amb el seu estil creatiu inconfusible, Lucy Davis usa el patrimoni tèxtil (es va inspirar en tres vestits conservats al Museu) per oferir una interpretació estimulant i sorprenent de la moda modernista.

L'artista combina el seu reconegut estil de dibuix a llapis amb capes digitals de colors, textures i contrastos; el resultat és una impactant il·lustració representativa d’aquesta mostra que evidencia que la moda modernista segueix ben viva i que la creativitat no té límits.

Imatge projecte "ModA#isme"

ACTIVITATS

  • Obertura de l’exposició “Un museu, mil trames modernistes”, dissabte 11 de maig (Fira Modernista de Terrassa 2024).
  • Presentació de les obres del projecte “ModA#isme” per part dels autors, dissabte 18 de maig (Dia i Nit dels Museus 2024).

ESCOLES PARTICIPANTS

  • EAD Sant Cugat – Escola d’Art i Disseny
  • Escola de la Dona
  • Escola Illa – Escola d’Art i Disseny de Sabadell
  • Institut Terrassa
  • Centre de Formació Creatiu i Tècnic Sabadell
  • ESDI – Escola Superior de Disseny / Escola de Formació Professional Avançada (EFPA)
  • Llotja – Escola d’Art i Disseny