Botó recursos pàgina modernisme.
Botó fira pàgina modernisme.

RECURSOS

Si esteu interessats en el Modernisme tèxtil, el museu posa a la vostra disposició diversos recursos que podeu utilitzar de forma presencial o bé en línia.

En primer lloc, el fons modernista del Museu Tèxtil, que és ampli i heterogeni. Està format per col·leccions de teixits, indumentària i complements, peces de roba de la llar, mostraris tèxtils, dissenys, dibuixos originals, posades en carta i fons documental. Us convidem a conèixer els nostres fons modernistes tot visitant periòdicament les nostres exposicions (a on sovint hi ha peces modernistes) o bé explorant la nostra base de dades en línia, IMATEX.

D’altra banda, a la nostra biblioteca especialitzada trobareu abundant documentació sobre l’època modernista. Podeu veure tot el material disponible sobre indumentària, complements, teixits i art durant aquest període a l’apartat de recursos temàtics: Modernisme. Un recull de llibres, articles, revistes, làmines, novel·les i catàlegs que fan referència a l’època i mostren els vestits, complements i teixits que es lluïen en aquell moment.

Compteu també amb els catàlegs de grans exposicions que s’han exhibit al Museu Tèxtil en la darrera dècada: Les fàbriques i els somnis. El modernisme tèxtil a Catalunya (2002), L’interior del 1900. Adolf Mas, fotògraf (2002), L’eclosió del tèxtil (2002), Josep Palau Oller, del modernisme a l’art déco (2003), Moderníssims (2005), Pau Rodon, un modernista d’avantguarda (2006) i L’herbari modernista (2006). Podeu veure les publicacions del museu a la nostra llibreria.

Afegit a tot això, us animem a que visiteu la nostra agenda-web per participar d’activitats de relacionades amb el Modernisme que anem programant en diferents formats al llarg de l’any.

A les famílies amb infants us proposem realitzar des de casa activitats relacionades amb la indumentària modernista a partir d’aquestes làmines il·lustrades que us podeu descarregar lliurement.

Finalment, us enllacem a continuació un seguit d’articles divulgatius elaborats per la nostra conservadora Mercè López i que tracten sobre la indumentària masculina, femenina, la roba interior, els teixits per al parament de la llar i sobre com vestien les classes populars. En darrer lloc trobareu unes làmines il·lustrades per Rosa Rubio amb breus informacions sobre l’estilisme de l’època.

FORMACIÓ

Imatge detall cursos sobre moda modernista.

La voluntat divulgativa i didàctica del museu ha donat lloc a tot un seguit de propostes formatives sobre Modernisme i tèxtil que es van proposant al llarg de l’any.

Anualment i uns mesos abans de la Fira, hem ofert el clàssic curs “Fes-te un vestit modernista” amb el qual s’adquireixen els aprenentatges per poder confeccionar un conjunt d’indumentària amb rigor històric a partir de les peces originals del fons del museu. El taller de barrets modernistes complementa el curs i es programa normalment al final de les classes.

En els darrers anys, les formacions modernistes han estat renovades i ara oferim sessions per aprofundir sobre patrons i confecció modernista, tutorials per confeccionar una peça d’indumentària en concret o fins i tot incorporant la tendència upcycling.

Les dates i condicions dels cursos les anunciem cada any a la tardor i acostumen a començar a finals de gener. Podeu consultar la nostra Agenda o bé la secció Formació de la web per conèixer en detall les formacions ja realitzades o bé les que estan previstes o en marxa.

FIRA MODERNISTA

Fira modernista

La vinculació del Museu Tèxtil amb el Modernisme i la Fira Modernista de Terrassa té una llarga trajectòria: com a plataforma pedagògica i divulgativa amb vocació també d’impacte local, estem presents en aquest gran esdeveniment sociocultural i lúdic que té lloc anualment a la nostra ciutat.

Activitats al museu durant la Fira Modernista

Des de l’any 2000, amb motiu de la Fira Modernista de Terrassa, el museu es vesteix de Modernisme organitzant exposicions temporals expressament per a l’ocasió.

Algunes d’aquestes mostres vinculades a la Fira Modernista han estat especialment reeixides, com “Intimíssims. La moda interior modernista” organitzada al 2016. D’altres han comptat amb la participació directa del públic: “Inspiracions modernistes” (2014). A l’edició de 2018, la mostra “Brindis modernista” va sorgir de la col·laboració amb el Museu de Terrassa i es va poder gaudir a l’envidriat de la Casa Alegre de Sagrera.

La darrera d’aquestes exposicions va tenir lloc l’any 2019, quan el museu va presentar la mostra “Vestits de pel·lícula, que aplegà peces originals, conjunts de recreacions elaborats per alumnes dels cursos d’indumentària i vestits de cinema creats per la reconeguda dissenyadora terrassenca Mercè Paloma.

Des de l’inici de la nostra participació a la Fira, hem estat presents al Raval de Montserrat amb una parada informativa dinamitzada amb activitats, entre elles l’ineludible taller per a nens i nenes acompanyats de les seves famílies.

També és ja tradicional la gran passejada que surt del museu i recorre els carrers del centre de la ciutat. Es tracta d’una activitat oberta a tothom qui vulgui participar vestit de l’època. En el vídeo “Vestits modernistes” podeu de rememorar les diverses passejades que ja hem viscut.

La desfilada modernista és un acte destacat de la Fira Modernista de Terrassa que vam iniciar a la nostra ciutat però que s’ha exportat a festes anàlogues de tota Catalunya. Les models de la desfilada exhibeixen elegants conjunts confeccionats amb les seves pròpies mans després de tot un procés intens d’aprenentatge, creació i treball.

D’altra banda, durant el diumenge de la Fira, normalment s’ofereixen visites comentades a les exposicions temporals i al taller de restauració del museu.

L’any 2020 ha estat el de la Fira Modernista virtual i hem abocat a les xarxes socials mostres de patrimoni modernista i diversos vídeos, un d’ells protagonitzat per algunes alumnes de l’edició actual dels cursos.

A continuació trobareu diverses galeries d’imatges i un recull de vídeos de totes les activitats organitzades pel museu a les darreres edicions de la Fira Modernista de Terrassa.

Imatges darreres edicions

Vídeos darreres edicions