El Museu Tèxtil de Terrassa ha adquirit un paravent modernista atribuït a l’ebenista i decorador Gaspar Homar (1870-1955). Homar, considerat un dels representants més genuïns del modernisme català concretament en el camp de la decoració, destaca especialment en el dibuix de teixits.

El paravent, situat cronològicament cap a l’any 1900, és treballat amb fusta, vitrall i teixit. Està format per tres fulles, cada una d’elles amb un vitrall atribuït a l’empresa Rigalt, Granell i Cia., segons dibuix del mateix Homar. Presenta la mateixa decoració per ambdues cares, que es troben en molt bon estat de conservació.

Les llimones són un element decoratiu recorrent en els dissenys de Gaspar Homar. Les utilitza en vidrieres com les de la casa Navàs de Reus, o en diversos projectes de mobiliari com els que es conserven al MNAC, amb formes estilitzades molt similars a la del paravent.

Pel que fa al teixit, la tècnica que utilitza Homar és la mateixa que empra en altres peces que es conserven al Museu Tèxtil de Terrassa, en els conjunts de sofà escó i cadires de la casa Lleó Morera de Barcelona i de la casa Navàs, de Reus. En aquest cas es tracta d’un vellut d’Utrech, amb les llimones de teixit acanalat aplicat i les fulles pintades, tot amb el contorn perfilat amb punt de cadeneta i cordonet.

Podeu veure més detalls del paravent número de registre 23.148 atribuït a Gaspar Homar de la col·lecció del Museu Tèxtil al següent  enllaç:  imatex.cdmt.cat