El Museu Tèxtil participa com assessor en el projecte europeu de recerca “Silknow” (https://silknow.eu/). El projecte parteix de la informació digital de teixits de seda històrics proporcionada per diversos museus i col·leccions europees amb l’objectiu de fer comprensible i difondre el patrimoni seder europeu del segle XV al XIX.

A través d’aplicacions informàtiques de nova generació, busca donar resposta a les necessitats dels diversos usuaris (museus, educació, turisme, indústries creatives, mitjans de comunicació ...) i posar en relleu la importància de preservar el patrimoni material i immaterial associat a la seda. Al llarg del nostre passat i present, pocs materials han tingut una presència tan important: econòmica, tècnica, funcional, cultural i simbòlica. El luxe, l’artesania, la bellesa i la comoditat sempre s’han relacionat amb la seda i el seu comerç va permetre l'intercanvi d'idees i innovacions.

“Silknow” és possible gràcies a l’estreta col·laboració d’un equip multidisciplinari, que inclou àrees com TIC, anàlisi de text, processament d’imatges, semàntica, big data, impressió 3D, història de l’art, terminologia, fabricació tèxtil i conservació. Fins el moment s’ha creat un tesaurus multilingüe (https://skosmos.silknow.org/thesaurus/es/)  (espanyol, francès, anglès, italià) i un teler virtual (Virtual Loom).

El proper dilluns dia 15 de febrer es realitzarà en obert el taller "De la documentación de colecciones de museos a la gestión de datos digitales. Retos y oportunidades de los datos en abierto", (info@silknow.eu) al que esteu convidats a participar-hi.