Durant aquesta setmana de Sant Jordi, des de la biblioteca del Museu Tèxtil volem compartir amb vosaltres alguns dels llibres que hem llegit i comentat al club de lectura Fil per randa.

Una de les lectures que us recomanem és la novel·la amb la qual vam iniciar el club al 2013: La modista de la reina, de l’autora Catherine Guennec. Amb aquesta novel·la ens vam endinsar completament en el regnat de Maria Antonieta i l’auge de Versalles.

Es tracta d’una novel·la històrica sobre el personatge de Rose Bertin, una humil modista que arribà a ser nomenada “ministra de la moda” per la reina Maria Antonieta i fou la responsable de vestir a dames, cortesanes i reines de les monarquies europees durant el regnat de Lluís XVI. Arribà a París amb només quinze anys en busca de feina. Treballadora incansable, poc a poc entrà dins l’aristocràcia francesa fins conèixer i treballar per a la jove reina i crear un imperi de la moda.

Imatge portada llibre: La modista de la reina.

Imatge portada llibre: L’última fugida.

Una altra recomanació que us fem és la novel·la L’última fugida, de la Tracy Chevalier. Una novel·la plena d’emoció que ens trasllada a l’Ohio de 1850, estat americà al que viatja Honor Bright, jove anglesa quàquera que haurà d’obrir-se pas en un país aliè a ella, amb costums diferents i unes normes que considera injustes. Haurà d’espavilar-se i la costura i el teixir cobrellits de patchwork amb varietat de dissenys, seran la seva manera d’evadir-se. De rerefons, l’autora mostra la situació dels esclaus que fugien cap al nord en busca de llibertat i ret homenatge a totes les persones que van ajudar als fugitius a escapar.

Una altra lectura per recomanar-vos és La larga espera del ángel, de l’escriptora italiana Melania G. Mazzucco. L’autora crea una autobiografia novel·lada que ens situa en els darrers quinze dies de la vida de Jacomo Robusti, el Tintoretto (1518-1594), artista venecià situat entre el Renaixement i el Barroc. El genial pintor narra la seva intensa vida en la societat i l’ambient de la Venècia del segle XVI, una vida marcada per la seva gran passió artística i per la seva extensa família. En ella hi sobresurt la figura de Marietta, filla il·legítima predilecta del pintor que intenta, amb grans dificultats, seguir els passos artístics del pare i que fou coneguda com a Tintoretta.

Una novel·la molt ben descrita i documentada, que en relació al tèxtil ens endinsa en el món de la tintura, ja que com a fill de tintorer, el Tintoretto dominava aquest art i aplicava els seus coneixements sobre tints i pigments naturals a la seva pintura.

Imatge portada llibre: La larga espera del ángel.

Imatge portada llibre: El Paraíso de las damas.

Finalment, us recomanem una novel·la escrita al 1883 per l’autor francés Émile Zola: El Paraíso de las damas. Es tracta d’una història ambientada a París a la segona meitat del segle XIX, quan la ciutat està patint una transformació urbanística que està impulsant noves formes de comerç: la inauguració de grans magatzems per tota la ciutat portarà la ruïna dels petits comerços de tota la vida. Un d’ells  és  el Paraíso de las damas, que vendrà els teixits més rics i luxosos que seran el deliri de totes les dones burgeses de París. El seu propietari, l’Octave Mouret, és un gran empresari amb visió de futur que veu en el negoci de les teles la seva millor aposta. Tot i això, les condicions laborals dels seus empleats no seran les millors i Denise, una jove dependenta, ho viurà de ben a prop.

La novel·la descriu amb detall aquests magatzems i tot el que s’hi venia, des de teles per a la confecció de vestits, fins complements, passamaneria, roba per a la llar, teixits per a interiorisme o objectes de merceria. Tot un ventall de productes tèxtils que les senyores podien adquirir en un únic edifici.

Aquestes són algunes de les lectures que giren entorn el món tèxtil i de la moda, però trobareu moltes més a la nostra web: https://cdmt.cat/club-fil-randa/

Bona diada i bones lectures!