Des de fa uns mesos el servei de restauració del Museu Tèxtil està intervenint les peces que aniran a l’exposició temporal “Decòrum. Vestir la casa per a l’ocasió”, que s’inaugurarà en el mateix museu el dia 19 d’abril.

El procés de restauració consisteix en netejar, fixar i consolidar els teixits que ho necessiten, i a la vegada, realitzar tots els suports d’exhibició per a cada una de les peces. Aquests suports estan realitzats amb material neutres i la seva funció és la de fer de base del teixits, per evitar el contacte amb les superfícies de les vitrines i expositors i també donar estabilitat als teixits. El disseny de l’exposició ha implicat que algunes peces hagin d’anar exposades enrotllades, unes altres amb suports rígids inclinats i, d’altres, penjades amb Velcro.

La majoria dels teixits han necessitat un tractament de restauració, que ha variat per a cada un d’ells segons l’estat de conservació en que es trobaven. A part d’una neteja inicial, s’han fet petites consolidacions d’estrips i fils solts i en tots ells s’ha fet una base, o suport, folrat amb un teixit de color gris per unificar-lo amb el color dels mòduls on s’exposen.

A continuació podeu veure alguns exemples de la feina feta:

Imatge fragment de tapisseria d'una cadira.

Fragment de tapisseria d’una cadira, segurament del seu respatller. Abans i després del seu tractament de conservació-restauració. Museu Tèxtil, núm.reg. 562.

Imatge fragment d’un coixí.

Fragment d’un coixí abans i després de la fixació de fils solts del brodat. Col·lecció particular.

Imatge procés de desmuntatge d'un frontal d’altar, per a la seva restauració.

Procés de desmuntatge d’aquesta peça, possiblement un frontal d’altar, per a la seva restauració i la imatge un cop finalitzat el tractament. Museu Tèxtil, núm. reg. 16611.

Imatge col·laboradora realitzant un suport rígid per a un domàs de seda.

Una col·laboradora realitzant un suport rígid per a un domàs de seda.

Tots aquest processos són molt importants, no només per a mostrar cada peça en les millors condicions d’exposició sinó també per a que els teixits no pateixin tensions durant el temps que duri la mostra.

L’exposició “Decòrum. Vestir la casa per a l’ocasió” es podrà visitar del 19 d’abril del 2020 al 28 de febrer del 2021 a la sala del 1r pis del Museu Tèxtil.

Per a visites i activitats contacteu amb: auladidactica@cdmt.cat / 93 731 52 02.