L'origen de les representacions florals en els teixits ve de molt antic. De fet, els motius florals són els més representats en tots els àmbits artístics i entre totes les flors, la rosa és la protagonista.

Roses brodades

La rosa és una flor que pertany a la família de les rosàcies, de les quals n'hi ha més d'un centenar d'espècies: algunes són arbustos però també poden ser plantes trepadores que arriben fins als vint metres de llargada. L'origen de la rosa prové del nord de Pèrsia, des d'on es va estendre a Mesopotàmia, Palestina, Àsia Menor i fins Grècia. A Egipte es venerava amb roses a la deessa Isis, anomenada la Gran Deessa Mare.

La mitologia diu que la rosa va ser creada per la deessa Cibeles, per venjar-se d'Afrodita, ja que només la bellesa de la rosa podia competir amb la de la deessa de l'amor. La mitologia també explica que la rosa, en època grega, era de color blanc, però que va esdevenir vermella quan Afrodita es va punxar amb una espina i va tacar les flors amb la seva sang.

Roses estampades

     

Els primers cristians identificaven els cinc pètals de la rosa amb les cinc nafres de Crist, però sobretot és una flor associada amb la Verge i per això, les oracions que es resen i que recorden els misteris de la vida de Jesús i l’assumpció i coronació de la Verge es diuen Rosari. Un altre símbol religiós vinculat amb la rosa és el Sant Grial, el recipient o copa que Crist va utilitzar durant el Sant Sopar.

En època romana es cultivaven roses a gran escala, tant per a guarniment dels jardins com per a extreure el seu perfum i elaborar altres productes de cosmètica. Aquest coneixement va perdurar durant l'edat mitjana, on aquesta planta s'utilitzava per a diversos usos medicinals com alleujar inflamacions o regenerar ferides.

Roses teixides

La rosa vermella és la flor més simbòlica d'Occident i símbol nacional de Catalunya, per això s'associa amb Sant Jordi, ja que la llegenda diu que la sang vessada pel drac va fer brollar un roser, del qual el cavaller va agafar una rosa per entregar-la a la princesa com a prova d'amor. La rosa també és símbol de virtut, confiança, virginitat, passió i misteri.

Segons el seu color pot tenir altres significats: la rosa vermella simbolitza la passió, la blanca la innocència, la groga l'alegria de viure i la blava l'impossible, ja que les flors d'aquest color cultivades són molt recents i s'han aconseguit a principis del segle XXI gràcies a l'enginyeria genètica. Abans, les roses blaves eren roses blanques tenyides amb pigment blau.

Roses pintades

Esperem que gaudiu molt d'aquest Sant Jordi, ple de roses, llibres i amor!

Imatge principal: corona de flors, N.R. 13238, setí de seda, 1935-1945.