El passat dia 21 i 22 de novembre es va celebrar el II Coloquio de Investigadores en Textil y Moda, organitzat pel Museu del Disseny de Barcelona i la Fundación Historia del Diseño. Fa dos anys, es va celebrar el primer, al Museu Tèxtil de Terrassa, amb voluntat de crear un espai de trobada i discussió entre diferents investigadors, a nivell espanyol, que es dediquen a aquest camp.

Enguany, el col·loqui ha versat sobre el tema: “Nombres en la sombra”, i s’ha obert també a tot el territori iberoamericà. D’aquesta manera es pretenia posar en valor i donar a conèixer tota una sèrie de noms desconeguts o oblidats, per diverses raons, però que han tingut la seva importància dins del món del tèxtil i la moda.

La conferència inaugural ha estat a càrrec de Valerie Steele, conservadora en cap de les col·leccions del museu del Fashion Institute of Technology de Nova York, que ha parlat de la moda però des d’altres punts de vista, allunyats del discurs habitual de les exposicions, centrades en narracions cronològiques o grans retrospectives de dissenyadors.

Al llarg d’aquests dos dies, s’han presentat al Museu del Disseny de Barcelona diverses ponències agrupades en dos àmbits “Tèxtil” i “Moda”. Hi ha hagut espai per conèixer les diferents investigacions dutes a terme pels ponents, per a debatre sobre aspectes poc coneguts o que presenten diversos punts de vista i també per a establir contactes entre professionals que tracten temes similars i que, fins llavors, no es coneixien.

Ha estat molt interessant constatar que el món del tèxtil i la moda, enfocat des de diferents aspectes com l’economia, la creació, la qüestió de gènere, el registre de patents, el col·leccionisme, etc., forma part d’investigacions al més alt nivell acadèmic.

A més dels organitzadors, també han col·laborat altres museus de la Xarxa de Museu Tèxtils de Catalunya com Can Marfà-Museu de Mataró, el Museu de l’Estampació de Premià, el Museu Tèxtil de Terrassa i el Museu d’Arenys de Mar.