El 2019 el Museu Tèxtil va incorporar una nova adquisició al fons de vestits modernistes. Es tracta d’un vestit de núvia, Núm. reg. 23186, que va dur la Sra. Carmen Rafel Margenedas el dia del seu casament, el 16 de maig de 1910, amb el Sr. Joan Valls Giralt.

Degut al seu estat de conservació el vestit no es va poder fotografiar en el moment del seu registre i ha estat necessari un laboriós procés de restauració per tal de que llueixi amb tota la riquesa de teixits i decoracions. El vestit és de color cru, confeccionat en setí de seda, tul llis i tul brodat. Està guarnit amb aplicacions de canonets, petits lluentons argentats i perles d’imitació. Té coll alt, mànigues llargues i cinta frunzida a la cintura. La faldilla baixa recta per davant i per darrera s’allarga en forma de cua.

Imatge vestit de núvia modernista: Juana Valls modista de Barcelona.

Vista del vestit on veiem la dimensió de la seva cua i el treball de decoració aplicada.

A més de la seva vàlua com a vestit modernista se li ha d’afegir el fet de que conserva l’etiqueta de la modista que el va confeccionar, “Juana Valls”, una de les modistes de més renom de la Barcelona modernista i, a més, sogra de la núvia. De fet, el nom real de la modista era Juana María del Pilar Giralt Miró, però quan va crear el seu negoci va prendre el cognom del seu espòs.

Es tracta d’un vestit excepcional perquè, tot i la fama de la modista, es conserven poques peces d’ella. Sobre la vida de Juana Valls se sap que va néixer a Barcelona l’any 1855, i que la seva família tenia un negoci de venda de barrets. Quan ella es va posar al capdavant va afegir la confecció de peces de luxe per a dona i, al cap d’un temps, el va traslladar del carrer Avinyó al selecte passeig de Gràcia.

Imatge detall vestit de núvia modernista: Juana Valls modista de Barcelona.

Detall de la decoració de la màniga, coberta amb tul de seda brodat amb aplicacions de canonets, lluentons i perles d’imitació.

La seva trajectòria professional es va desenvolupar entre 1880 i 1921, una de les èpoques de major esplendor de la ciutat i un exemple que mostra la seva rellevància com a modista va ser la participació a l’Exposició Universal de 1888. El 30 d’abril de 1935 va morir a Barcelona, però la seva jove i els seus descendents van conservar aquest excepcional vestit que servirà per ampliar les col·leccions modernistes del museu.

Manipular el vestit per a fotografiar-lo al plató del museu ha estat una tasca delicada però necessària per tal de poder documentar visualment la peça i evitar manipulacions posteriors. Aviat tindreu disponible la fitxa del vestit a la base de dades Imatex i el podreu en directe a la propera exposició que commemorarà el 75 aniversari de la creació del Museu Tèxtil.

Imatge vestit de núvia modernista: Juana Valls modista de Barcelona.

Preparació del vestit a plató per part de les restauradores Elisabet Cerdà, Rosa Flor Rodríguez i Eva Camí.