Les revistes de modes de finals del segle XIX i principis del XX eren un dels principals mitjans de difusió de les noves tendències en moda, oferien varietat de dissenys, complements i consells d’estètica que permetien a les dones decantar-se per un model o altre segons l’ocasió. A més, algunes revistes començaven a publicar làmines en color, fet que permetia fer-se una idea més clara d’aquell disseny i apreciar millor els detalls.

Les revistes mostraven tant vestits de dia com de nit per lluir en ocasions especials com podien ser els diferents actes de societat, o esdeveniments culturals o d’oci com visites a exposicions, anar al teatre, a l’òpera, als concerts, festes, balls o curses de cavalls.

En aquesta nova exposició de Documents singulars volem presentar algunes obres que mostren aquests vestits d’ocasió.

Destaquem l’obra de 1898 Les modes de Paris: variations du goût et de l'esthétique de la femme, 1797-1897 d’Octave Uzanne, comentarista de la moda femenina francesa, amb il·lustracions en color de François Courboin (1865-1926), important gravador francès. L’autor dedica un capítol a “La Parisienne contemporaine” on fa referència a ...toutes les toilettes qu’elles comptent porter aux courses, au theâtre, aux concerts, aux salons... i es mostra una imatge d’indumentària per a l’òpera (1891). Document digitalitzat a la Memòria Digital de Catalunya.

Exposem també el número 3 de 1915 de la revista Modas y pasatiempos editada a Madrid des de 1903, on es veuen diferents vestits elegants i de novetat per a reunions, balls o teatre.

16. Traje elegante y de novedad

17. Elegante vestido de baile ó reuniones

19. Vestido de novedad para teatro ó reuniones

La revista La moda elegante ilustrada, impresa a Madrid des de 1870 fins al 1927 també es feia ressò de les modes de París. S’exposa una làmina en color d’aquesta revista, publicada el 6 de novembre de 1896, on es veuen dues senyores a la llotja d’un teatre, vestides per a l’ocasió i amb uns binocles.

Finalment exposem la revista Les modes, de periodicitat mensual i editada a París per Manzi, Joyant et Cie entre 1901 i 1937, i digitalitzada per la Bibliothèque nationale de France. Concretament es mostra el número 6 de 1901 on a l’apartat “La mode et les modes” s’explica la quantitat d’esdeveniments socials que hi ha a París en aquella època per als quals es requeria un vestit diferent i la importància de veure i ser vist en aquests actes. Imatge de vestit garden-party, disseny de Paquin.

La mostra podrà veure’s a la biblioteca del Museu Tèxtil de dilluns a divendres de 9.30 a 14.00h, i també les tardes de dijous de 16.00 a 19.00h, fins a mitjans de juliol.

Cal demanar cita prèviament: biblioteca@cdmt.cat o al tel. 93.731.52.02.